În ultimii ani, filmele inspirate de către benzile desenate, atât de populare în America, au luat cu asalt marile ecrane, creându-se aproape un cult al acestora. Tinerele generații (publicul țintă al marilor case de producție) iau cu asalt orice mega proiect bazat pe super-eroii lor favoriți, însă tot ele sunt cele ce dețin cheia spre succesul sau insuccesul unei pelicule. Un bun exemplu este „Batman v Superman: Dawn of Justice” (2016) care, deși a realizat per total încasări ce au depășit investiția inițială, totuși este considerat un eșec. Acest film în special a fost criticat dur de cinefilii care aveau mari așteptări, dar care au plecat dezamăgiți din sălile de cinema. Însă, Gal Gadot, actrița interpretă a rolului Femeii Fantastice, a fost foarte bine primită de public în cadrul peliculei din 2016. Cu acest rol, Gadot a stârnit interesul publicului pentru personajul Wonder Woman, acesta dorind să cunoască povestea nespusă în „Batman v Superman: Dawn of Justice”.

Astfel, spectatorii au pornit într-o nouă aventură marca DC Comics, în care Diana din Themyscira, prințesa amazoanelor, ia contact cu lumea crudă a oamenilor. Însă „Wonder Woman” (2017) nu dorește să vrăjească publicul amator al filmelor fantastice doar cu o poveste simplă despre o prințesă cu puteri supranaturale, ce se implică în Primul Război Mondial. În spatele unui scenariu menit să surescite interesul, se află o poveste cu mult mai profundă – o promovare a ideii conform căreia femeia este egală ori chiar superioară bărbatului.

Toate acestea au luat naștere pe un fond al unei lumi în care încă se practică misoginismul. De cele mai multe ori, se promovează degeaba ascensiunea femeii, iar invocarea unui trecut în care a existat matriarhat nu mai valorează astăzi nimic. Pentru o promovare de imagine acceptată social, de cele mai multe ori „se scot la înaintare” femeile-etalon – simbol al puterii feministe, care doresc o schimbare în lumea bărbatului. Însă, toate acestea nu le-au adus avantaje concrete. Trăim încă într-o lume a bărbatului, dominată de acesta. Astfel, ascensiunea unei dame, în orice domeniu, este privită sceptic și tratată ca și cum nu ar fi meritul ei. Nu putem nega și nici ascunde că, în spatele unor femei de succes, se află câte un bărbat potent financiar, dar a nu acorda credit reprezentatelor sexului frumos, care muncesc la fel sau poate chiar mai mult decât un bărbat – toate acestea pentru a fi luate în considerare – ar însemna să discriminăm. În acest ultim caz, o putem oferi drept exemplu pe actrița Robin Wright. În vârstă de 51 de ani, Robin s-a făcut remarcată în tinerețe pentru rolul din „The Princess Bride” (1987), iar ultimii patru ani de carieră și-i i-a petrecut pe platourile de la „House of Cards” (2013-2017) – serialul de mega-succes al Netflix. Pentru rolul din „House of Cards”, Wright s-a luptat pentru a fi plătită echitabil, măcar la nivelul partenerului de serial, talentatul Kevin Spacey. Însă, conform cu ultimele știri din domeniu, se pare că actrița nu și-a mai primit mărirea de onorariu pentru prestația din serial. Astfel de titluri, din reviste care urmăresc viața starurilor, demonstrează, dacă mai era cazul, rolul femeii în societate, așa cum este el imaginat de „bărbatul” aflat la capătul sforilor. Am ales să discut strict despre cazul lui Robin Wright, deoarece talentata actriță a fost apreciată pentru rolul interpretat în „Wonder Woman”.

Trebuie să acordăm credit tuturor femeilor minunate, ce au făcut parte din distribuția producției americane „Femeia Fantastică” (2017) și nu doar lor. La nivel global, se duce o luptă acerbă pentru afirmarea doamnelor și a domnișoarelor ce vor servi drept inspirație pentru copilele de azi. Războiul sexelor pare inegal și disproporționat, mai ales că în industria media, și nu numai, se promovează un anume model de femeie, un ideal greu de atins de către „muritoarele de rând”. Însă, există speranță. Dacă în ultimii ani s-a încercat o schimbare a mentalității greșite, privitoare la aspectul fizic al unei femei – prin articole și vloguri, în spațiul virtual – astăzi putem spune că un astfel de subiect „fierbinte” nu mai poate fi ignorat: modelele plussize și-au făcut apariția pe podiumul de modă, în Săptămâna Modei de la New York, anul 2017 nefiind primul în care se încearcă această „expunere”, însă este primul an în care mesajul lansat este unul puternic.

Dacă ar fi să recomand „Wonder Woman” (2017), aș spune că merită văzut pentru încărcătura emoțional-istorică, pentru mesajul feminist puternic și pentru un scenariu bine structurat, înglobat în cele 141 de minute (prea puține pentru a satisface „pofta” unui public însetat de filme fantastice bune).

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verificare anti-roboți *Captcha loading...