„Whiplash” este una dintre multele pelicule care ne vorbesc despre atingerea perfecțiunii sau obsesia pentru aceasta. Damien Chazelle este regizorul și scenaristul acestei producții, el reușind, la vârsta de 32 de ani, să se remarce în industria hollywoodiană cu „Whiplash”. Anul acesta, tânărul Damien a primit recunoașterea pentru eforturile depuse și pentru talentul său. Musicalul „La La Land” a câștigat Globul de Aur la categoriile „Cel mai bun regizor” și „Cel mai bun scenariu”.

Tânărul creator al acestei nebunii cinematografice, oferă o „degustare” a ceea ce înseamnă viața de artist, încă de pe băncile școlii, dar și o privire de ansamblu asupra sacrificiilor care trebuie făcute în numele artei, pentru a putea atinge perfecțiunea.

Cu un an înainte, în anul 2013, „Whiplash” a fost prezentat ca un film de scurt metraj care, în opinia mea, conține esența subiectului. Cu siguranță, pot spune că un astfel de „short” (denumire dată în industrie filmelor de scurtă întindere) prezintă cu mult mai bine inima scenariului care a prins viață în urma succesului de care s-a bucurat versiunea minimalistă. Producția din 2013 a câștigat un premiu BAFTA, dar și un alt premiu la Festivalul de film Sundance.

O astfel de apreciere, l-a inspirat pe Chazelle să realizeze o peliculă care să explice pe larg, cu detalii vii, ceea ce varianta compactă nu a putut să redea. În principal, accentul a fost pus pe zbuciumul artistului în devenire, dar și asupra perfecțiunii în creație, atât de căutată de personajul lui J.K. Simmons.

Cu o astfel de producție, este adusă în atenția publicului viața zbuciumată pe care o trăiește un artist, în drumul său spre mărire. Pentru a atinge cotele de popularitate și faimă ale unui adevărat instrumentist, este necesar să se realizeze sacrificii personale. Timpul liber, petrecut pentru socializare sau chiar timpul dedicat vieții particulare, nu mai există. Antrenarea abilităților și repetițiile extenuante devin acum singurul mod de petrecere a orelor libere din afara școlii. Putem spune că atingerea perfecțiunii devine obsesie, rămânând singura preocupare din viața personajului principal.

Aceeași lume a artei este prezentă și în „Black Swan”, peliculă ce aduce în discuție presiunea pusă asupra artiștilor de balet. Și, deși vorbim despre două lumi destul de diferite, similitudinile sunt izbitoare. Muzicianul, supus tensiunilor de a deveni un toboșar perfect, care nu greșește nicio notă și reușește să mențină tempoul, se aseamănă destul de mult cu fragila balerină din „Lebăda neagră” (2010).

Nina este personajul interpretat de Natalie Portman. Acesta trece printr-o serie de transformări, aflată sub o imensă presiune venită odată cu rolul principal pe care și-l dorise. Mama acesteia este, și ea, un alt factor care participă, involuntar sau nu, la toată această nebunie. Împinsă de mică spre balet, de către mama sa – fostă stea a scenei, Nina nu duce deloc o viață normală, nici măcar pentru standardul trupei din care face parte. Tendința spre perfecțiune, în parte moștenită și apoi cultivată de-a lungul anilor, o împing pe tânără spre ore infernale petrecute în repetiții, odată ce a dobândit rolul mult visat. Introducerea în scenă a unei rivale este un moment care împinge personajul spre mai mult efort, dar și spre o lejeritate de care nu s-a bucurat niciodată.

În realitate, regizorul Aronofsky, dar și scenariștii au dorit să pună în valoare o serie de idei, mai puțin discutate de marea majoritate a oamenilor: tensiunea și presiunea puse pe o ființă umană, duse la extrem, dar și zbuciumul interior – atunci când se află aproape de scopul mult visat – pot duce, cu ușurință, la scindarea personalității și la clacare, în momentul cheie. Cu alte cuvinte, s-a dorit a se atrage atenția asupra pericolului la care se expun cei din lumea spectacolelor. Însă, aici nu este prezentat un subiect legat doar de scindarea personalității, ci este abordată o tematică mult mai largă, privind frenezia pasiunii pentru munca efectuată, transformată în probleme de ordin psihologic, însoțite de episoade psihotice.

Astfel se poate face interconectarea celor două filme-monument, unde din pasiune și dorință de perfecționare a unor abilității – deja impresionante comparativ cu capacitățile unei persoane obișnuite – se poate atinge acea linie fină dintre real și imaginar sau dintre starea psihică definită ca fiind normală și nebunia de moment.

„Whiplash” (2014) poate fi încadrat ca parte din sfera producțiilor realiste, dar bazate integral pe ficțiune, care pot părea verosimile prin însăși desfășurarea acțiunii. Povestea lui Andrew, tânărul aspirant la o viață de toboșar, care este în permanență sub presiunea instructorului de la școala de jazz, poate fi a oricui. Tipic uman, clacarea personajului principal ne amintește cât de ușor poate fi să ne pierdem, fie și pentru o secundă, rațiunea.

De cealaltă parte, notoriul regizor al „Black Swan” (2010), alege să prezinte publicului o perspectivă foarte încâlcită a poveștii Ninei. Prin maniera de montaj, se cresc în intensitate momentele dramatice sau cele de vis contra realitate. Astfel, acesta dorește să surprindă publicul printr-o prezentare la fel de complexă și ciudată, cum este și creierul uman.

Dar, ce ar fi un scenariu bun fără actorii care reușesc să dea viață personajelor poveștilor ce ne țin captivi pentru aproximativ două ore în fața unui ecran? J.K. Simmons este recunoscut de public pentru predilecția sa privind peliculele în care poate interpreta un rol de lider sau chiar de persoană impunătoare. Cel puțin, expresia sa facială amintește de un bătrân detectiv desprins din filmele noir.  Cariera sa a acumulat peste 170 de titluri, făcându-se remarcat prin: „The Jackal” (1997), „Spider-Man” (2002), „Spider-Man 2” (2004), „Juno” (2007) sau „La La Land” (2016).

Miles Teller a fost recompensat, în 2013, la festivalul de film Sundance, cu premiul special al juriului pentru interpretare, privind pelicula „The Spectacular Now” (2013). Tânărul în vârstă de 30 de ani, se poate lăuda cu un palmares de aproximativ 25 de titluri, recompensat  deja cu patru premii și 21 de nominalizări.  „Whiplash” este pelicula prin care s-a făcut remarcat, devenind cunoscut în mod special publicului tânăr, pentru rolul Peter din seria „Divergent”. Având în vedere ascensiunea lui Teller, nu putem să afirmăm decât că acesta promite, așteptând cu nerăbdare să ne surprindă și pe viitor.

Natalie Portman, în vârstă de 36 de ani, de origine iudaică, este unul dintre copiii minune ai cinematografiei. La 13 ani, Portman impresiona cu rolul din „Léon: The Professional” (1994). De aici înainte, tânăra speranță a industriei a primit roluri din ce în ce mai complicate, care au propulsat-o pe lista celor mai bine cotate actrițe. Rolul Padme, din celebra serie Star Wars, strălucește sub atenta oblăduire a talentatei actrițe, rămânând mereu Regina Amidala a inimilor fanilor. Aproximativ 50 de titluri însumează cariera tinerei, până în acest moment. Ea este câștigătoare a unui premiu Oscar, în anul 2011, pentru rolul din „Lebăda Neagră”. De-a lungul timpului, 75 de alte premii i-au fost acordate și a primit 118 nominalizări.

„Whiplash”, cu un buget modest, având doar câteva decoruri, reușește să redea lumea instrumentiștilor și atmosfera cântăreților de jazz, raportat la contemporan. De cealaltă parte însă, „Black Swan” este un proiect ambițios, având costumații grandioase și decoruri impunătoare. Acest fapt nu este deloc de mirare, având în vedere bugetul suficient de generos, pe care regizorul l-a avut la dispoziție.

Titlu: „Whiplash” (2014)
Gen: dramă
Regizor: Damien Chazelle
Scenarist: Damien Chazelle
Producători: Jason Blum, Jeanette Brill ș.a.
Muzică: Justin Hurwitz
Distribuție: Miles Teller, J.K. Simmons, Melissa Benoist ș.a.
Durată: 107 minute
Buget estimat: 3.300.000 $

Titlu: „Black Swan” (2010)
Gen: dramă
Regizor: Darren Aronofsky
Scenariști: Mark Heyman, Andres Heinz și John J. McLaughlin, după o poveste de Andres Heinz
Producători: Jon Avnet și Brad Fischer
Muzică: Clint Mansell
Distribuție: Natalie Portman, Mila Kunis, Vincent Cassel s.a.
Durată: 108 minute
Buget estimat: 13.000.000 $

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *