„Planeta Maimuţelor: Războiul” (2017) este cea mai recentă peliculă din franciza ce a încântat publicul fan al genului distopic. Regizorul care s-a ocupat de acesta este Matt Reeves – el ocupându-se și de anteriorul film din noua serie.

Înainte de toate, ar trebui precizat faptul că „Planeta Maimuțelor” reprezintă o colecție  de filme, cărți, seriale, benzi desenate și alte producții media care prezintă o lume unde oamenii și maimuțele se confruntă într-o luptă pentru control și supraviețuire. Această idee a fost lansată publicului odată cu apariția romanului „La Planète des Singes” (1963), scris de către Pierre Boulle. Spre sfârșitul anilor ’60 și în prima jumătate de decadă a anilor ’70, „Planet of the Apes” a luat avânt și pe marile ecrane, prezentându-se o serie de filme inspirate din lucrarea lui Boulle. Probabil, creatorul „maimuțelor inteligente” nici nu avea să își imagineze că, în viitor, o simplă carte va deveni o franciză iubită pe întreaga planetă. În anii ’90, s-au început discuțiile despre refacerea filmului inițial, dar abia peste zece ani, în 2001, Tim Burton va fi realizat „Planeta Maimuțelor” într-o versiune nouă, dar cu aceeași poveste inițială, ce a încântat publicul în 1968.

În 2011, a prins viață un nou proiect, ce va deveni o franciză de neuitat. „Planeta maimuțelor: Invazia” a fost primul dintre cele trei pelicule lansate până în momentul de față. De menționat aici este faptul că ideea acestei serii, distribuite prin  Twentieth Century Fox Film Corporation, este una nouă, originală și independentă de altele.

Dacă am sta să realizăm o scurtă analiză a tuturor producțiilor ce au abordat subiectul, am fi surprinși să constatăm că nu există termenul de film bun și mai puțin bun, deoarece pentru aceasta trebuie să ținem cont și de tehnica disponibilă în industrie pentru fiecare în parte. Ar fi incorect și inadecvat să comparăm originalul, unde s-au folosit recuzită și decoruri, cât s-a putut de elaborate, cu una dintre peliculele mai recente, ce a la dispoziție imagini generate pe calculator, machiaj profesionist, efecte vizuale și speciale, dar și bugete pe măsură.

Dintre toate aceste realizări diferite ale aceleași povești, se deosebește noua franciză – nu pentru tehnica avansată folosită, ci pentru scenariul bine închegat. Rick Jaffa și Amanda Silver sunt cei care s-au ocupat de scrierea poveștilor pentru toate cele trei producții, pentru ultimele două alăturându-li-se și alții. Ceea ce atrage cel mai mult în cazul seriei de față, începută în 2011 și continuată în 2014, respectiv 2017, este că întreg scriptul urmărește un singur personaj principal (maimuța Caesar) încă de la naștere și până în viața adultă. Caesar este primata care devine din ce în ce mai umană, mai plină de compasiune, dezvoltând un acut simț al dreptății – de-a lungul filmelor făcând față tuturor ciocnirilor dintre maimuțe și specia umană. Caesar este cel care va deveni, pe parcurs, liderul primatelor, dar el dorește coabitare pe planetă și nu un război ce pare să nu se mai termine. Poziția de conducător îi oferă oportunitatea de a demonstra că primatele sunt la fel de inteligente precum oamenii, dar și că se poate învăța din greșelile trecutului.

„Planeta Maimuţelor: Războiul” (2017) este pelicula atipică în care sunt inserate frânturi de lecții de viață, menite să trezească publicul la o conștientizare mai profundă. Pe alocuri, am putea spune că regăsim o întreagă filosofie, cea a cercului vicios și a condiției umane de care nu se poate scăpa atât de ușor.

Întregul concept al unei lumi în care planeta va fi divizată de înfruntarea dintre oameni și maimuțe nu poate fi chiar atât de distopic pe cât pare la o primă vedere, ci mai degrabă plauzibil prin prisma teoriilor darwiniste. Dacă omul se trage din maimuță, atunci de ce nu s-ar putea ca și primata să evolueze, căpătând o conștientizare de sine?

Cu toate cele spuse, trebuie totuși să recunoaștem și meritul actorilor extraordinari ce s-au implicat într-un proiect de o asemenea amploare. Andy Serkis interpretează rolul lui Caesar în toate cele trei producții, realizând un personaj cât se poate de sensibil, care va deveni îndrăgit de public, în călătoria sa. Woody Harrelson devine, în acest film din 2017, adversarul care îi va împărți replici lui Serkis. Talentatul actor, în vârstă de 56 de ani, a devenit recent cunoscut publicul mai tânăr din primul sezon al serialului „True Detective” (2014), dar și din pelicule ca „Hunger Games” sau „Now You See Me”. Lista actorilor ce au participat într-o poveste cât se poate de captivantă poate continua, însă meritul este al tuturor celor care s-au implicat în realizarea unui film spectaculos – mii de oameni participând la realizarea unui proiect grandios.

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *