Un film din 1975 și altul din 2011 se intersectează la jumătatea drumului, nu doar prin numitorul comun: regizorul și scenaristul Woody Allen, ci prin aceeași tematică, atent aleasă. „Love and death” (1975) și „Midnight in Paris” (2011) sunt cele două pelicule, fiecare abordând un gen total diferit, prima fiind o comedie, în timp ce a doua aparține genului fantastic, având pe alocuri și elemente romantice. Numitorul comun este reprezentat de rațiune, logică și gândire – toate acele forme ce deosebesc omul de ruda sa îndepărtată, maimuța. Dacă, în prima peliculă, filozoful inadaptat la lume își pierde esența din pricina amorului, în cea de-a doua, relațiile nepotrivite minimizează eul creator și îl îndepărtează de la adevăratele sale convingeri.

Putem cu ușurință spune că, în cea de-a doua peliculă, eroul poveștii este un egocentrist care se gândește doar la propriile sale plăceri, însă aceasta ar fi o minciună. Lupta dată de personajul principal cu sine, apoi cu elementele nocive din viața sa, care încearcă să îl schimbe în ceva ce nu este și să-l folosească în scopuri egoiste, demonstrează pe tot parcursul filmului că acesta nu este deloc un om absorbit de sine, ci un individ pasionat de munca sa, al cărui mod de gândire nu este înțeles de cei din jur, motiv pentru care acesta se află în situația de a fi manipulat de viitoarea soție, cu scopul de a duce o viață confortabilă, de lux, dar lipsită de substanță.

Am spus despre „Midnight in Paris” că este o peliculă ce aparține de genul fantastic, deoarece conține elemente precum călătoria activă în timp. Consider însă că tocmai aceasta este partea cea mai interesantă a filmului, ea reprezentând nimic altceva decât o metaforă a subconștientului unui individ, care se vede prins într-o lume de care nu e atașat, prin urmare acesta are nevoie de o cale de evadare și de o altă opinie privind viața sa. În același timp, pelicula este o frumoasă lecție de artă și cultură din Parisul de altă dată.

Regizorul Woody Allen reprezintă o controversă a lumii filmului, admirat de fani și de anumiți critici, dar în același timp contestat de către alții. Allen este genul de regizor pe care fie îl iubești, fie îl detești, tocmai de aceea în jurul creației sale există o întreagă dezbatere. Cele două pelicule alese au fost realizate la mai bine de 35 de ani distanță, astfel încât acestea reprezintă două generații diferite, dar care, în același timp, sunt destul de asemănătoare. Prin chiar desfășurarea acțiunii celor două, se demonstrează cu ușurință apropierea dintre generații. Astfel, deși prima peliculă este o comedie, ea ascunde amarul pe care îl resimte un individ forțat de împrejurări să nu își urmeze înclinațiile intelectuale, element ce se regăsește și în cea de-a doua peliculă.

În „Love and Death” (1975), Woody Allen este regizor, scenarist și interpret, achitându-se onorabil de aceste îndatoriri, având în vedere faptul că doar scenaristul însuși ar fi putut interpreta rolul așa cum și l-a imaginat, punând în scenă creația prin perspectiva regizorală. Subiectul acestei pelicule este ușor de urmărit, însă modul de abordare, dar și genul, pot să nu se încadreze în gusturile anumitor iubitori de filme.

Allan Stewart Konigsberg este numele real al regizorului Woody Allen. Acesta s-a născut la 1 decembrie 1935, în Brooklyn, New York, fiind fiul unei contabile și al unui gravor. Tatăl său era, la origine, un evreu rus, iar din partea mamei sale, Allen a moștenit genetica unor imigranți evrei austrieci. În copilărie, a fost fascinat de trucurile magice și îi plăcea să cânte la clarinet – două activități de care se bucură și azi.

Allen a pătruns în lumea show business-ului la vârsta de 15 ani, scriind glume pentru un ziar local care îl plătea cu 200 de dolari pe săptămână. A continuat să scrie anecdote pentru talk show-uri, însă simțea că acestea se risipesc în vânt. Agenții săi l-au convins să se îndrepte înspre stand-up și să își performeze singur glumele. După ce a oferit reprezentații vreme de mai mulți ani, i s-a oferit o oportunitate de a scrie un scenariu lui Warren Beatty, pentru pelicula „What’s New Pussycat” (1965), unde a și interpretat un mic rol. În timpul producției, Woody și-a scris replici spumoase, lăsându-l pe Warren cu un dialog aproape insipid. Warren Beatty a părăsit proiectul și a fost înlocuit cu Peter Sellers, care a cerut replici mai bune și mai multe.

Cu această peliculă, Woody Allen a realizat că nu poate să creeze fără a deține controlul complet asupra producției. Debutul său regizoral, teoretic s-a produs odată cu pelicula din 1966 „What’s up, Tiger Lily?”, însă debutul său real a fost realizat cu falsul documentar „Take the money and run” (1969). De atunci încoace, aproximativ în fiecare an, realizează câte o peliculă pentru care este regizor, scenarist și, de cele mai multe ori, actor. În paralel, a scris zeci de piese și mai multe cărți de comedie.

Cariera sa de până acum însumează 53 de filme regizate, 76 pentru care a realizat scenariul și 49 de titluri în care a fost interpret. Woody Allen este considerat a fi unul dintre cei mai apreciați regizori, având la activ pelicule ca: „Annie Hall” (1977), „Manhattan” (1979), „Crimes and Misdemeanors” (1989), „Vicky Cristina Barcelona” (2008) sau mai recentele „Magic in the Moonlight” (2014) și „Irrational Man” (2015).

Owen Wilson este actorul surpriză din pelicula „Midnight in Paris” (2011). Acesta realizase, până în acel moment, filme încadrate la genurile comedie sau animație, însă odată cu această peliculă, demonstrează că poate fi un actor talentat, implicat în munca sa.

Wilson s-a născut în Dallas, din părinți cu descendență irlandeză, în 1968. A copilărit în Texas alături de cei doi frați ai săi. După o adolescență palpitantă, cu o perioadă petrecută la o academie militară din New Mexico, Wilson a început să frecventeze cursurile Universității din Texas, la Austin, unde îl cunoaște pe viitorul său mentor și prieten, Wes Anderson. Împreună realizează scenariul unei piese, „Bottle Rocket” (1996), care prin intermediul unui șir de cunoștințe va ajunge la James L. Brooks. Acesta le va finanța proiectul cu 5 milioane de dolari pentru a realiza un film. În urma acestei experiențe, Owen împreună cu frații săi și Anderson se mută la Hollywood. Curând Wilson interpretează roluri în filme cu buget mare, care îi vor aduce succes: „The Cable Guy” (1996), „Anaconda” (1997), „Breakfast of Champions” (1999),  „Shanghai Noon” (2000), „Meet the Parents” (2000) sau „Behind Enemy Lines” (2001) sunt câteva dintre aceste pelicule. Până în prezent, actorul și-a lăsat amprenta asupra a 65 de filme.

Rachel McAdams este o altă actriță talentată ce a performat în pelicula „Midnight in Paris”. Aceasta este cunoscută publicului pentru pelicule ca: „Mean Girls” (2004), „The Time Traveler’s Wife” (2009) sau „The Vow” (2012). Pentru cariera sa, aceasta a primit 20 de premii și 44 de nominalizări.

Marion Cotillard este o tânără actriță de origine franceză, născută la Paris, în 1975. La mijlocul anilor 1990, actrița își face debutul în lumea filmului. În 1997, a câștigat primul său premiu pentru un scurt metraj. Însă talentul său devine recunoscut odată cu debutul la Hollywood în filmul lui Tim Burton, „Big fish” (2003). A urmat o serie de alte câteva filme, pentru ca în 2007 să primească rolul Édith Piaf în „La Vie en Rose”. Regizorul Olivier Dahan a distribuit-o pe tânără datorită ochilor săi asemănători cu cei a legendarei cântărețe. Faptul că Marion putea să cânte a ajutat la obținerea rolului, însă cea mai mare parte a muzicii din film este interpretată de Piaf.

De-a lungul carierei sale, a jucat în aproximativ 75 de filme, a câștigat un Oscar în anul 2008, a primit peste 100 de nominalizări și i s-au decernat peste 70 de premii.

Diane Keaton este actriță, producător și regizor. Aceasta a jucat alături de Woody Allen în pelicula „Love and Death” (1975). Pe atunci, tânăra actriță de 29 de ani avea puțină experiență în lumea filmului, însă cu această peliculă a demonstrat că promite să devină o mare stea de cinema.

Cariera sa adună aproximativ 65 de titluri de film, în care a interpretat diverse roluri, însă rămâne cunoscută publicului pentru roluri din pelicula precum: trilogia „The Godfather”, „Annie Hall” (1977), „Father of the Bride” (1991), „The First Wives Club” (1996) sau „Something’s Gotta Give” (2003). Pentru rolul din „Annie Hall” a câștigat un Oscar în 1978. Alte 29 de premii și 50 nominalizări îi completează palmaresul.

Cu toate argumentele pro și contra Woody Allen, consider că cele două pelicule, „Love and Death” și „Midnight in Paris” definesc cel mai bine evoluția unui bun regizor, prima peliculă aflată la începutul carierei regizorale, iar cea de-a doua aflat la apogeu.

Titlu: „Love and Death” (1975)
Gen: comedie
Regizor: Woody Allen
Scenarist: Woody Allen
Producători: Fred T. Gallo, Charles H. Joffe, Martin Poll
Distribuție: Woody Allen, Diane Keaton, Georges Adet ș.a.
Durată: 85 minute
Buget estimat: 3.000.000 $

Titlu: „Midnight in Paris” (2011)
Gen: fantezie romantică
Regizor: Woody Allen
Scenarist: Woody Allen
Producători: Letty Aronson, Raphaël Benoliel, Eva Garrido, Javier Méndez, Helen Robin, Jack Rollins, Jaume Roures, Stephen Tenenbaum
Distribuție: Owen Wilson, Rachel McAdams, Kathy Bates ș.a.
Durată: 94 minute
Buget estimat: 17.000.000 $

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *