„The Prestige” (2006) este una dintre capodoperele create de Christopher Nolan și, așa cum acesta ne-a obișnuit până acum, peliculele sale prezintă acea doză de mister și răsturnare de situație, care oprește cursul normal al gândurilor. „Prestigiul”, așa cum a fost cunoscută pelicula publicului român, este drama, uimitor realizată, care ne aduce în discuție lumea spectacolului de magie, unde, ca în multe alte industrii care epatează prin prezentare, există rivalitate dusă până la extrem.

Subiectul, în aparență simplu, devine din ce în ce mai complex, odată cu desfășurarea evenimentelor. Robert și Alfred sunt doi tineri asistenți ai unui magician. Prietenia lor se rupe atunci când soția lui Robert moare în timpul unei reprezentații. De aici, cei doi devin rivali, încercând să se saboteze reciproc. Acțiunea de la sfârșit de secol al XIX-lea se complică din punctul în care se dorește a se explica magia unor acte prin pură știință. În scenă sunt introduse două nume sonore, extrem de cunoscute, din lumea invențiilor nemaivăzute ale deceniului al nouălea din anii 1800: Nikola Tesla și Thomas Edison. Deși cel din urmă nu este prezentat ca și personaj, totuși este adus în discuție.

Rivalitatea magicienilor Robert Angier și Alfred Borden, amintește foarte mult de a celor doi inventatori amintiți. Este cunoscut faptul că Edison, gelos pe descoperirile lui Tesla și dorind să își sporească în continuare averea, pe baza vânzării curentului continuu (noutate la vremea respectivă), face tot posibilul ca viitorul transmisiei energiei electrice – la care Tesla lucra – să nu mai fie pus în practică, rămânând în uitare.

Concurența prezentată în peliculă este cu atât mai autentică, cu cât este des întâlnită în lumea magiei, încă de la începuturile sale: de la Jean Eugène Robert-Houdin, părintele fondator al spectacolului magic modern, la Harry Houdini – magician de origine ungară, al cărui nume de scenă a fost un omagiu adus primului magician modern. Harry a devenit cunoscut pentru evadările sale spectaculoase. Concurența s-a perpetuat și la nume cunoscute ale secolului XX, de la Blackstone, Culpitt sau Siegfried & Roy, până la David Copperfield, James Randi, Penn & Teller, David Blaine, Criss Angel și Derren Brown – minunați iluzioniști a căror carieră se întinde pe două secole. Nu cred a fi necesar să intru în detalii privind această tematică, având în vedere că toți cei interesați de acest domeniu, pot cu ușurință afla mai multe despre aceștia, însă ceea ce consider ca fiind important de specificat este tocmai rivalitatea prezentă în lumea lor. Este deja cunoscut, mai mult sau mai puțin, faptul că în acest cerc interior, James Randi a găsit ca fiind de datoria sa să demaște orice farsor cu pretenții de deținător al unor puteri paranormale, sau că Penn & Teller desconsideră trucurile de cameră, uneori folosite de cei precum Criss Angel.

Șicane există în mai toate domeniile, dar o astfel de concurență neloială, cum este cea din filmul nostru, nu poate fi valabilă decât în secolul al XIX-lea, atunci când competitorii, indiferent de aria de activitate, mergeau până la extrem, distrugând chiar afacerea rivalului.

Însă Nolan a prezentat nu doar această luptă pentru demonstrare a superiorității, ci a introdus și frumusețea spectacolului. Scene ample, având cadre largi, evidențiază uimitoare peisaje de poveste, care îți taie respirația. Ca în orice dramă scrisă și regizată de părintele „Inception” (2010), dragostea pierdută reprezintă subiectul disputei.

Contrar părerilor generale, care „ar putea lua apărarea”  lui Robert Angier sau lui Alfred Borden, cred că este mai degrabă necesar a ne concentra pe ideea erorii care duce la tragedie, perpetuată într-un șir nesfârșit de șicane, culminate în răzbunări ce nu oferă nicio satisfacție. Culmea disperării împinge la acte nesocotite, transformate în obsesii care, în mod firesc, vor atrage după sine acțiuni distructive. Adevărata dramă nu este înfățișată pe de-a-ntregul, rămânând ca spectatorul să urmărească atent firul poveștii. Pelicula este prezentată ca o percepție, ca un frumos număr de magie măsurat în trei acte: întâi amplasarea, apoi actul în sine, culminând cu „the prestige” – efectul.

Dacă un spectacol de magie are rolul de a smulge ropote de aplauze la încheierea numărului, „Prestigiul” (2006) te lasă mut, cu o dorință arzătoare de a-l revedea. Acesta este, de fapt, efectul pe care Christopher Nolan îl oferă publicului, prin arta prezentă în mai toate producțiile sale. La crearea acestei capodopere, Christopher împreună cu fratele său, Jonathan, au lucrat la scenariul care are la bază romanul lui  Christopher Priest, din 1995. Acesta din urmă a primit, în anul 1996, două premii și alte trei nominalizări pentru lucrarea sa cu structură epistolară.

Ar trebui să recunoaștem că frații Nolan au realizat un scenariu fabulos, dând o formă acceptabilă subiectului cărții lui Priest, potrivită unei prezentări spectaculoase pe marele ecran. Realizările lui Christopher ca și regizor, nu sunt numeroase, dar cu atât mai mult, acestea reprezintă filme catalogate a fi de excepție, fiecare în parte având câte o poveste unică. Pentru întreaga sa activitate, în calitate de regizor, scenarist sau producător, a fost nominalizat pentru trei premii Oscar, a primit 122 de premii și a fost nominalizat pentru alte 163.

Însă pelicula nu ar fi fost atât de uimitoare dacă nu ar fi avut concursul unor actori extraordinari. Hugh Jackman este interpretul personajului Angier. Publicul larg îl cunoaște cu siguranță din seria filmelor „X-men”, însă personajul interpretat de Hugh, Wolverine, deși atât de îndrăgit de fani, nu este definitoriu pentru vasta listă a interpretărilor talentatului actor. Cariera sa în lumea industriei a început în 1994, cu apariția lui Jackman în câteva seriale de televiziune. Într-adevăr, acesta cunoaște succesul odată cu apariția în celebra sagă științifico-fantastică, dar odată cu trecerea anilor, Hugh Jackman demonstrează că poate fi un actor total. Paleta genurilor în care acesta prestează roluri este cât se poate de variată: de la pelicule romantice, la cele de acțiune, dar și drame ori producții animate, pentru care își împrumută vocea. Per total, Jackman are o filmografie ce cuprinde aproximativ 50 de pelicule, iar pe parcursul carierei sale a fost nominalizat pentru un premiu Oscar, a câștigat 21 de premii și a fost nominalizate pentru alte 72.

Alături de Hugh joacă și Christian Bale, împărțind în egală măsură rolul principal din „The Prestige” (2006). Talentatul actor a interpretat peste 45 de roluri, fiind asociat de publicul larg cu personajul Batman. De-a lungul celor 30 de ani de carieră, acesta a fost apreciat, oferindu-i-se un premiu Oscar și alte 63 de premii, pe lângă cele 81 de nominalizări. Lista actorilor de mare calibru, ce au făcut parte din acest minunat proiect al fraților Nolan, ar putea continua, însă nu doresc să stric plăcerea descoperirii unei producții de calitate.

Tot ceea ce mai rămâne de menționat, în mod special, este acuratețea costumelor, care ne transportă într-un alt timp. Decorurile joacă și ele un rol important, oferind un plus de veridicitate timpului și spațiului. Acestea dovedesc, dacă nu era deja evident, atenția pentru detalii pe care Christopher Nolan pune atât de mare preț.

Cu „The Prestige” (2006), i se demonstrează, pentru încă o dată, publicului iubitor de filme, că rețeta pentru o peliculă cu adevărat specială este realizată prin munca în echipă, de o întreagă armată de profesioniști.

Titlu: „The Prestige” (2006)
Genuri: dramă, mister, SF
Regizor: Christopher Nolan
Scenariști: Christopher Nolan și Jonathan Nolan, după un roman de Christopher Priest
Producători: Christopher Ball, Valerie Dean, Jordan Goldberg ș.a.
Muzică: David Julyan
Distribuție: Christian Bale, Hugh Jackman, Scarlett Johansson ș.a.
Durată: 130 de minute
Buget estimat: 40.000.000 $

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *