Pentru început, este imperios de menționat că producția din anul 2005 este inspirată de către primul volum a unei serii de șase cărți create de Douglas Adams. Primul volum al romanului a fost publicat în anul 1979, acesta împărțind același titlu cu filmul.

„Ghidul autostopistului galactic” este, în primul rând, o satiră asupra vieții, cu mult mai crudă decât însăși viața. Poate, din acest motiv, Garth Jennings, regizorul acestei pelicule, a ales să își pună numele alături de o distribuție cu nume sonore din industrie: Martin Freeman, Zooey Deschanel și John Malkovich. De altfel, actori recunoscuți și-au împrumutat vocile pentru anumite personaje – Stephen Fry ori Alan Rickman.

Cred că este necesar să menționăm că această producție englezo-americană aparține genului science-fiction. Punând totul în balanță, am putea trage concluzia că „The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy” (2005) a fost mai degrabă apreciat de către fanii seriei de cărți ale lui Adams, cu toate că reprezintă o reinterpretare a primului volum mai sus numit.

Acestea fiind spuse, consider că este necesar să avertizăm spectatorii în ceea ce privește umorul tipic britanic, care abundă în peliculă. De asemenea, consider a fi imperios să specificăm faptul că, de-a lungul filmului, sunt inserate referințe privind adevăruri universale care, în întreaga satiră complexă pe care o reprezintă, transmite totuși adevăruri crude și de netăgăduit. Probabil că, pentru urmăritor, va fi șocant să treacă o astfel de peliculă prin filtrul minții sale – în final, realizând gravitatea descoperirilor pe care o comedie S.F. le-o poate transmite. Așadar, în urma celor spuse, mă găsesc în ingrata poziție de a exemplifica o parte dintre acestea: „delfinii sunt mai deștepți decât oamenii, iar șoarecii – superiori delfinilor”. Dintr-o astfel de afirmație din cadrul producției, nu putem extrage decât ceva familiar, dar pe care nu toți îl conștientizăm, anume că delfinii sunt o specie de mamifere cu un intelect superior, care ar trebui prețuite și nu considerate o delicatesă, așa cum se întâmplă în țări precum Japonia. În altă ordine de idei, ar trebui apreciate două scene: una situată la început, iar cealaltă aproape de deznodământ, ambele amintind de efemeritatea speciei umane.

„Ghidul autostopistului galactic” (2005) abundă în referințe către trăsături tipic umane, cele mai multe făcând trimitere la complexele și hibele pe care doar un umanoid le poate căpăta. O astfel de referire este reprezentată chiar de androidul depresiv Marvin, acesta spunând despre el însuși că firea sa depresivă este tipic umană.

Referința de căpătâi, însă, este cea privitoare la romanul lui John Steinbeck, „Șoareci și oameni”, publicat în 1937. Cu toate că nu pare să existe vreo legătură între cele două („Of mice and men” și „The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy”), conexiunea constă chiar în antagonia dintre cele două. Prima vorbește despre tragismul vieții și vicisitudinile ei, pe când cea de-a doua reprezintă o palmă dată peste față umanității, cu toate hibele și imperfecțiunile ei, într-o satiră plină de umor, aproape sec, atât de tipic britanic.

Însă, dacă ar fi să ascultăm părerile noului val de tineri cunoscători de filme, aceștia fac referire la o nouă categorie: pop-cult. Acest termen provine din englezescul „popular culture”, ceea ce înseamnă cultură populară (a nu se confunda acest ultim termen cu ideea de folclor, el făcând de fapt referire la masele de oameni care consideră o idee, un aspect, un film, un stil vestimentar sau o melodie ca fiind deja faimoasă – cu priză la public). Din această sub-diviziune face parte și „The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy” (2005), plasat acolo pentru cele câteva elemente interesante presărate de-a lungul celor 109 minute.

Însă, dacă ar fi să considerăm această peliculă demnă de urmărit, atunci ar trebui s-o recomandăm pentru ideea spectaculoasă de a introduce un element nou: arma perspectivei. Nu am să doresc a intra în detalii pe această temă, deoarece consider că trebuie să rămână o plăcere și o uimire în a urmări un astfel de film, însă pot spune cu certitudine că această aventură S.F., plină de umor, va încânta orice generație amatoare de o nouă perspectivă.

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *