„Hoțul de cărți” (2013) este o dramă sfâșietoare, plină de substanță, care are la bază romanul de succes, din 2005, al scriitorului australian Markus Zusak. Romanul a primit recunoașterea internațională prin acordarea a numeroase premii, în anii 2006 și 2007.

Timp de patru ani și jumătate, romanul s-a aflat pe lista „best seller” a prestigioasei publicații „The New York Times”. La scurt timp după acestea, în noiembrie 2013, are loc premierea peliculei omonime, care surescită interesul publicului, însă nu și pe cel al criticilor de specialitate. O mare majoritate a criticilor nu are termeni „prea elogioși” la adresa „The Book Thief”, având impresia că acest film este o formă de deja-vu, prea banal pentru gusturile fine, predictibil și fără elemente spectaculoase.

Astfel de opinii, considerate a fi păreri avizate și recunoscute în lumea cinematografică, tind să „pre-formeze” opinia publicului larg, distrugând, uneori, șansele unei producții menite a fi o frumoasă lecție despre viață. Acesta este și cazul filmului de față, care dintr-un roman pentru tineri, dedicat să educe mințile în curs de formare, a ajuns să fie o peliculă aproape ignorată în interiorul industriei, uitată acum de privitori.

Cum aș putea să trec cu vederea „Hoțul de cărți”, când prezintă tematici interesante, ce pot dezvolta idei și concepte demne de dezbătut?! Mortalitatea, puterea educației, dar mai ales a autoeducației și, nu în ultimul rând, pasiunea pentru ceea ce te fascinează. În cazul de față, pasiunea este cea pentru cărți, cunoaștere, deci pentru depășirea condiției inițiale a individului și transformarea acestuia într-o persoană cu totul nouă pentru ceilalți, dar atât de familiară eului interior.

O copilă aflată în jurul vârstei de 12 ani este protagonista acestui film, întreaga acțiune, cât și perspectiva, desfășurându-se în jurul acesteia. Uneori pare că, în mediul „comentatorilor” de specialitate, acesta este cusurul peliculei. Probabil pentru că deja fusese abordată tema unui copil în timpul celui de-al doilea război mondial, criticii au considerat că în comparație cu „The Boy in the Striped Pajamas” (2008), pelicula în cauză nu se ridică la nivelul așteptărilor. Însă o astfel de abordare este eronată de la bun început, pentru că nu se poate blama o producție doar pentru că face parte dintr-o categorie și nici pentru că există una mult mai bună, deja consacrată.

Lăsând la o parte astfel de aspecte, putem spune că tema copilului prins la mijloc în cursul evenimentelor celui de-al doilea război mondial este una nu prea des abordată. Consider că acesta este un subiect care trebuie să fie larg dezbătut, iar „Hoțul de cărți” nu este obișnuitul film despre cel mai groaznic război de până acum, ci încearcă să surprindă nuanțe, gânduri, idei și perspective prin ochi de copil.

Brian Percival regizează producția americano-germană, în timp ce Michael Petroni se ocupă de scenariu. Sophie Nélisse, Geoffrey Rush și Emily Watson sunt doar câteva dintre numele ce țin capul de afiș. John Williams este responsabilul pentru muzica subtilă și plină de emoție ce însoțește pelicula.

Până la urmă, nu ar trebui să conteze dacă personajul central ales este comunist, evreu, rrom, homosexual sau negru aflat în timpul celui de-al doilea război mondial, cu atât mai mult cu cât toți au fost victime nevinovate ale furiei naziste. În cazul „The Book Thief” (2013) este vorba despre o copilă inocentă, născută într-o familie comunistă – fiind astfel pedepsită de soartă să suporte blamarea pentru ceva ce ea n-a ales. Pentru că da, Liesel este o fetiță blondă curioasă, însetată de cunoaștere și rămasă singură pe lume, sau cel puțin așa crede aceasta. Însă iubirea părintească primită de la familia adoptivă îi va oferi lecții despre viață, despre lume în general, dar și despre universul aparte pe care numai o carte bună ți-l poate oferi.

Cele 131 de minute, nu putem spune că sunt pline de suspans, însă îți oferă o temă de reflecție și multe motive pentru care cărțile ar trebui îndrăgite, ele devenind, pe parcursul vizionării, un personaj la fel de important precum micuța Liesel.

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verificare anti-roboți *Captcha loading...