Filmul spune o poveste post-apocaliptică, plasată pe o Terra unde oamenii se luptă pentru supraviețuire, atacându-se reciproc pentru bruma de resurse rămase. În centrul acestor evenimente se află un personaj misterios,  care posedă o carte sacră ce deține secretele salvării omenirii. Interpretul acestuia este Denzel Washington, cel ce își pune în scenă rolul cu aceeași pasiune și dedicare pe care o are în orice peliculă din filmografia sa.

Actorul își abordează personajul într-o manieră interesantă, alegând să îi confere acestuia un aer de mister, o oarecare morgă (întreținută de rol prin dorința de a se deosebi de ceilalți, rămânând un om al lumii vechi, într-o eră nouă), sânge rece care îi oferă posibilitatea de a-și calcula șansele pentru a învinge adversarul, dar și un calm desăvârșit care îl va ajuta în toate.

Denzel este unul dintre cei mai cunoscuți actori de culoare ai filmelor americane, având în palmares 68 de premii și peste 100 de nominalizări, cu peste 50 de filme la activ. Printre filmele ce i-au consacrat cariera se numără: „Glory” (1989), „Malcolm X” (1992) și „The Bone Collector” (1999).

Regizorul peliculei „Cartea lui Eli” a creat o minunată compoziție, având un scenariu solid – deosebit între filmele ce abordează aceeași temă apocaliptică – o imagine impecabilă, căreia i-au fost adăugate filtre și efecte cu scopul de a accentua dramatismul. Și coloana sonoră joacă un rol important, având rezervat, pentru cea mai dramatică secvență din film, un efect sonor special care, completând imaginile, vor crea împreună o scenă epică. Trebuie să subliniez că această creație de imagine este una nemaiîntâlnită, folosind tehnici din sfera fotografică, adăugând astfel peliculei un filtru de gri, ce se potrivește mănușă peisajului apocaliptic.

În acest film, accentul cade pe religie, Biblie și importanța credinței, însă pelicula prezintă cu succes o avertizare asupra întrebuințării acestor „arme”, în zilele noastre. Înainte de toate, Biblia poate reprezenta o armă de manipulare în masă, în mâinile celor ce vor putere, deși pentru cei care vor să păstreze credința intactă, aceasta rămâne un ghid de înțelepciune. În final, ce este Biblia, dacă nu un frumos istoric al religiei creștine, demnă de rafturile unei impresionante biblioteci?

Personajele în jurul cărora se învârte acțiunea sunt: Eli, Carnegie și Solara. Fiind  un film de acțiune, înainte de toate, personajele Eli și Carnegie, interpretate magistral de Denzel Washington și Gary Oldman, sunt două caractere ce par asemănătoare, fiind însă antagoniste. Dacă eroul este Eli și Carnegie este antieroul, atunci cei doi pot, la fel de bine, să ilustreze o alegorie pentru cea mai veche poveste din toate timpurile: lupta dintre bine și rău, avându-i de partea lor, fiecare în parte, pe Dumnezeu și pe Satana. De fapt, fiecare personaj este fie bun, fie rău, iar cei care se căiesc sunt doar „spirite în purgatoriu”, personaje cu înclinație spre rău, dar care, din pur egoism, vor să facă măcar o dată în viață, ceva bun.

Astfel, Eli vrea să meargă pe calea cea dreaptă și justifică omorârea celor răi prin voia Celui de Sus. De cealaltă parte se află Carnegie care, ca un adevărat discipol al lui Lucifer, își va justifica setea de putere prin tendințele sale de om erudit, care trebuie să păstorească oamenii pe care i-a luat în orașul său – însă nu o poate face dacă nu are cuvintele la el, iar acelea sunt cuvintele din Biblie.

Solara, însă, este personajul care pare că nu are ce căuta în această poveste, fiind o tânără inocentă, prinsă fără voia ei în toată această luptă. Dar, cum în orice film de acțiune trebuie să fie și o eroină, ea își asumă fără să își dea seama acest rol, învățând să-și poarte de grijă alături de Eli.

Rolul Solarei este interpretat de Mila Kunis, o tânără actriță de origine ucraineană, în vârstă de 33 de ani, care a reușit până acum să obțină peste 60 de roluri. Cariera ei este încununată cu succes, fiind fericita nominalizată la 50 de decernări, dintre care un Glob de Aur, dar și câștigătoare a alte 12 premii. Mila a atras atenția publicului cu pelicule interesante, dintre care putem aminti: „Black Swan” (2010), „Friends with benefits” (2011) sau „Ted” (2012).

Gary Oldman interpretează rolul lui Carnegie, un bărbat însetat de putere cu o singură dorință în viață: aceea de a găsi Biblia pentru a manipula masele, în beneficiul său. Sub masca unui binefăcător se ascunde un om fără morală, care nu dă doi bani pe viața oamenilor săi. Gary se achită bine de acest rol, realizând o interpretare care poate convinge pe oricine că personajul său este, într-adevăr, cel mai rău om rămas în viață pe Terra post-apocaliptică.

Oldman este de origine britanică, născut în 1958, având privilegiul de a fi fost nominalizat la un Oscar. În cariera sa, ce însumează 86 de titluri cinematografice, a fost recunoscut prin 25 de premii și alte 45 de nominalizări. Pentru cinefili, Gary Oldman va rămâne Jim Gordon, șeful de poliție din celebra trilogie regizată de Christopher Nolan, „Batman”, sau poate Sirius Black din seria „Harry Potter”. Talentatul actor a reușit, pe parcursul carierei sale, să interpreteze roluri memorabile pentru iubitorii de filme, iar acest fapt a fost, probabil, cea mai minunată mulțumire pe care un interpret de pelicule o poate primi.

„Cartea lui Eli” a fost nominalizat de 16 ori și a câștigat trei premii: Black Reel Awards pentru „Best Director”: Albert și Allen Hughes, în 2011; BMI Film & Tv Awards, în 2010, pentru „Film Music”: Atticus Ross; Image Award pentru „Outstanding Actor in a Motion Picture”: Denzel Washington.

Filmul prezintă toate ingredientele necesare unei rețete de succes: scenariu bun, imagine și sunet, ce vin să nuanțeze frumos povestea, plus nume mari de actori excepționali.

Titlul: „The Book of Eli” (2010)
Gen: acțiune, drama, thriller
Regizor: Albert Hughes, Allen Hughes
Scenarist: Gary Whitta
Producători: Brad Arensman, Yolanda T. Cochran, Susan Downey, Ethan Erwin, Broderick Johnson, Andrew A. Kosove, Erik Olsen, Steve Richards, Joel Silver, David Valdes, Denzel Washington, John David Washington, Steven P. Wegner
Muzică: Atticus Ross, Leopold Ross, Claudia Sarne
Director de artă: Christopher Burian-Mohr
Distribuție: Denzel Washington, Mila Kunis, Gary Oldman, Ray Stevenson, ș.a.
Durată: 118 minute
Buget estimat: $80.000.000

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verificare anti-roboți *Captcha loading...