J.R.R. Tolkien este autorul unor serii de volume ce au devenit, de-a lungul timpului, romane de căpătâi pentru generații întregi. Acestea pot fi cu ușurință catalogate ca făcând parte dintr-o serie de cărți ale adolescenței, plină de visuri și înțesată de aventuri. De altfel, Tolkien poate foarte bine să se regăsească pe raftul unei biblioteci alături de Asimov, C.S. Lewis, Jules Verne sau Robert Louis Stevenson.

Trilogia de succes a lui Tolkien a început să prindă viață cu câțiva ani înainte de cel de-al doilea Război Mondial, printr-o poveste premergătoare, intitulată „The Hobbit”. Aceasta din urmă a fost și ea ecranizată, bucurându-se de un imens succes. Autorul acestor volume aparținând genului fantastic, a declarat pentru public că întregul proces de creație a romanelor sale din seria „Stăpânul inelelor” a avut loc între 1936-1949, iar evenimentele ce au avut loc în această perioadă nu au fost nicidecum  vreo sursă de inspirație pentru el.

Despre creatorul lumii „hobbiților” se poate spune că, prin creațiile sale, și-a asigurat un loc de cinste printre scriitorii ce surescită imaginația tinerilor, creând o bază pentru viitorii vizionari. Nu spun acestea întâmplător, pentru că Peter Jackson, faimosul regizor, care a avut dificila sarcină să dea viață pe marele ecran poveștii ce s-a țesut, acum mai bine de jumătate de veac, în jurul „unicului inel care să le stăpânească pe toate”, a citit romanele lui J.R.R. Tolkien pe când avea aproximativ 17 ani, și, instant, și-a dorit ca cineva să ecranizeze o scriere atât de epică. Nici nu avea cum să-și imagineze că, peste ani, el avea să creeze magie dintr-o poveste magnifică, ce va fi vizionată și aclamată în întreaga lume.

Peter Jackson, regizorul întregii trilogii „Lord of the Rings”, a căutat febril, încă de la jumătatea anilor ’90, o casă de producție care să îi accepte viitorul său proiect grandios și care să fie pregătită să-l distribuie în întreaga lume. Încheind înțelegerea cu distribuitorul Miramax, din cauza unor dispute pe care nu au reușit să le rezolve, Peter găsește un sprijin în New Line Cinema, care îl contractează pentru a face o trilogie și nu doar două filme, așa cum discutase inițial ideea cu vechea casă. Astfel că, de la jumătate lui 1998 încolo, Jackson se va dedica creării trilogiei, așa cum și-o imaginase inițial, încercând să rămână cât mai fidel romanelor.

De aici înainte, va urma o muncă titanică pentru Jackson și echipa sa, dedicând resurse materiale și umane fără să se concentreze pe nimic altceva decât pe produsul finit. Astfel, în 2001 se lansează „Lord of the Rings: Fellowship of the Ring”, urmat în 2002 de „Lord of the Rings: The Two Towers”, încheindu-se în 2003 cu „Lord of the Ring: The Return of the King”. O curiozitate privind lansarea filmelor este faptul că data lansării pentru fiecare dintre filme a fost aleasă în luna decembrie, astfel: 19 decembrie pentru primul, 18 pentru al doilea și 17 pentru ultimul.

Însă Peter Jackson nu s-a ocupat doar de regizarea filmului, el implicându-se în supervizarea întregului proiect. Turnarea filmului s-a realizat în Noua Zeelandă, în aproximativ 150 de locații diferite, cu 7 unități de filmare. Jackson s-a îngrijit personal de monitorizarea acestor unități prin transmisiuni în direct prin satelit, astfel că îndatoririle sale îl țineau treaz mare parte din noapte, putându-se bucura de doar patru ore de somn. Deși regia era principala sa preocupare, scenariul a fost cel căruia i-a dedicat o mare parte din timpul său, alături de Fran Walsh și Philippa Boyens. În total, cele trei filme-spectacol au însumat 557 de minute de vizionare cinematografică, iar pentru ediția extinsă au fost alocate 681 de minute. Trilogia a reușit să însumeze 2730 de efecte speciale, totalul ajungând până la 3420, pentru edițiile extinse. Fără aceste efecte, probabil că nimic nu ar mai fi arătat atât de spectaculos. Post-producția s-a bucurat însă de cel mai generos timp posibil – câte un an pentru fiecare din filmele turnate. Pentru editarea peliculelor, Jackson a contractat câte o echipă diferită pentru fiecare dintre cele trei producții.

Howard Shore este compozitorul epicei muzici a trilogiei, soundtrack-ul fiind redat în principal de Orchestra Filarmonică a Londrei, iar interpretarea realizându-se cu ajutorul unor artiști de renume, precum Enya, Renee Fleming și Annie Lennox.

Însă trebuie remarcată și contribuția actorilor talentați precum Elijah Wood, Viggo Mortensen, Sir Ian McKellen, Orlando Bloom, John Rhys-Davies și mulți, mulți alții.

În concluzie, crearea trilogiei „Stăpânul inelelor” devine o poveste în sine, despre visătorii care ajung să împlinească o aspirație adolescentină și despre curajul de a pune pe banda de celuloid ceea ce nimeni altcineva n-a încercat.

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *