De la creatorul de geniu al capodoperei „Al șaselea simț” ne-a parvenit, în 2016, un film deosebit, ciudat pe alocuri: „Split”. Acesta ar trebui să fie catalogat drept un film cu tente psihologice, și totuși se află la categoriile thriller și horror. Înțeleg de ce a fost ales thriller-ul drept categorie, dar nu și cea din urmă. Poate un răspuns demn ar fi că există câteva scene terifiante și una de inspirație horror, regizorul M. Night Shyamalan creând astfel o serie de secvențe demne de admirat pentru profunzimea artei, ducând ideea de film de groază la un cu totul alt nivel.

Regizor, producător, scenarist și actor – sunt doar câteva dintre preocupările lui M. Night Shyamalan. Acesta a devenit cunoscut în cetatea filmului pentru producții pline de suspans cum sunt: „The sixth sense” (1999), „Unbreakable” (2000) și „Signs” (2002).

Însă nu doar bagheta regizorului a operat magie pentru crearea unui minunat film. James McAvoy este responsabil pentru un mega-rol care aproape reușește să convingă publicul de veridicitatea personajului său. În ultimii ani, McAvoy a devenit o prezență constantă în cadrul peliculelor deosebite, străduindu-se să nu fie identificat cu un singur personaj interpretat. Totuși, nu ar fi deloc surprinzător ca un individ care i-a urmărit prestația în mai multe producții, să categorisească actorul în funcție de un anume rol.

Anya Taylor-Joy este o altă tânără talentată, care a împărțit replici cu James. Prima dată când Anya s-a făcut remarcată a fost în pelicula horror „The Witch” (2015), unde a interpretat un rol interesant. Anya Taylor-Joy rămâne un nume de urmărit, și în viitor, pe marile ecrane.

Cu toate acestea, filmul „Split” nu a fost bine primit de absolut toată suflarea criticilor de specialitate. Nedrept, aș spune, pentru că producția din 2016 nu poate fi asemănată cu ușurință cu altele din aceiași categorie, cu atât mai mult nu pot fi comparate între ele proiectele lui M. Night Shyamalan. Fiecare peliculă dintr-o anumită categorie are acel plus sau minus care o deosebește de restul celor ce aparțin aceluiași gen. Acestea fiind spuse, mă îndoiesc de obiectivitatea părerilor specialiștilor în domeniu, ce au criticat negativ proiecția.

Apăr cu vehemență și îndârjire acest proiect, pentru că el abordează într-un mod unic – sub formă de metafore și secvențe interpretative – un subiect care pare dificil până și a fi adus în discuție. Fac referire la domeniul psihiatriei, privit ca un subiect tabu. Este lesne de înțeles de ce istoria a catalogat multă vreme un astfel de subiect ca fiind stigmatizat. Începând din cele mai vechi timpuri, a fi diferit era considerat a nu te încadra în normele corespunzătoare societății; prin urmare, de cele mai multe ori, individul divergent devenea în ochii semenilor săi „nebun”. Secole de-a rândul aceasta a fost calea prin care se îndepărta oricine nu se conformează sau orice individ incomod. Cu alte cuvinte, „nebunia” este termenul de care se tem cei mai mulți, iar odată cu diversificarea domeniilor de activitate medicală, ramura psihiatrică a fost asociată cu stigmatul.

Nu se pot șterge cu buretele secole de teamă de a nu fi ostracizat, însă am putea cel puțin observa exemplul unor personalități, din show bussiness sau nu, care au încercat să atragă atenția asupra bolilor cu caracter psihiatric ce au existat, cel mai probabil, dintotdeauna, însă nu au fost decât târziu diagnosticate.

Bipolaritatea, depresia, scindarea personalității și sindromul personalităților multiple sunt doar câteva exemple ale bolilor comune din cel puțin ultima decadă, cunoscute domeniului în cauză. Regizorul și scenaristul peliculei „Split” a dorit să folosească una dintre cauzele ce necesită atenție și conștientizare, redusă la metafore și idei pline de profunzime, pentru a naște concluzii, a atrage atenția asupra unui domeniu la care ar trebui să se apeleze cu încredere, dar și pentru a prezenta omul așa cum este el.

Pentru a putea cuprinde pe de-a-ntregul producția, este necesar un strop de cunoaștere psihologică și, de ce nu, fiziologică, a minții unui individ. Tocmai de aceea, filmul este unul deosebit, folosindu-se de complexitatea incomensurabilă a creierului uman pentru a realiza o artă la fel de profundă.

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *