Când Audrey Hepburn s-a implicat în proiectul „Vacanță la Roma”, avea doar 24 de ani. Odată cu acesta, tânăra actriță a cunoscut faima, devenind mai târziu un simbol al feminității și gingășiei. Probabil, la momentul turnării filmului, nici nu avea cum să-și imagineze că, pentru rolul prințesei Ann, magistral interpretat, avea să primească un premiu Oscar.

William Wyler a regizat acest proiect minunat, la fel ca alte filme iconice, rămase în memoria publicului iubitor de pelicule clasice. Paramount – casa de producție responsabilă de succesul din 1953 – dorea să se filmeze în Hollywood, însă regizorul Wyler a fost cel care a convins conducerea că totul trebuie să se întâmple la locație (pentru autenticitate). Deși au fost de acord cu ideea lui Wyler, cei de la Paramount au alocat un buget substanțial mai mic. Astfel se explică de ce „Roman Holiday” a fost turnat în alb-negru, cu toate că filme color existau pe piață încă de la „Pe aripile vântului” încoace.

S-ar putea spune azi că „Vacanță la Roma” (1953) nu se ridică la standarde (imaginare, în mințile celor ce benevol doresc să găsească cusur în orice), însă nici muzica, nici imaginea, nici jocul actoricesc nu pot fi acuzate că nu și-au îndeplinit rolul. Din contră, această conjunctură, care a dus la o filmare alb-negru, crește nivelul de artă pe care pelicula încearcă să-l redea. Spontaneitatea, vivacitatea și energia emanate de pe marele ecran de către mari actori ai vechii gărzi, au dat un plus de strălucire.

Povestea fascinează și azi tinerii, necunoscându-se la scară largă faptul că acest scenariu (câștigător al unui premiu Oscar) a fost inițial conceput de marele scenarist Dalton Trumbo, aflat pe infama listă a „Celor Zece de la Hollywood”, însă cum acesta nu putea să își pună numele pe niciun scenariu, a apelat la bunul său prieten Ian McLellan Hunter. La decernarea premiilor Oscar, Ian a acceptat premiul, pentru ca apoi să considere că este corect ca să-i înmâneze lui Trumbo premiul în valoare de 50.000 de dolari – dar nu si statueta. Abia în 1993, i s-a recunoscut meritul creatorului „Vacanței la Roma”.

Dincolo de întâmplări neprevăzute și povești mai puțin știute, scenariul creat de Trumbo spune o poveste fascinantă. Prințesa Ann, dintr-o țară nenumită, realizează un tur al Europei. Aflată în vizită la Roma, după o călătorie extenuantă prin alte capitale, suferă o cădere nervoasă și părăsește palatul unde este găzduită, pentru a explora pe cont propriu cetatea eternă.

Odată cu aventura lui Ann, explorăm și noi, spectatorii, piațetele și micuțele străzi, Colosseumul și Fontana di Trevi. Însă această escapadă a tinerei este cu mult mai mult decât ceea ce pare. Personalitatea puternică a prințesei, dar și acțiunile acesteia arată că, la bază, cu toții suntem oameni și avem aceleași porniri. Dorințele simple ale prințesei pot părea banale, dar în realitate, acestea reprezintă lucrurile mărunte de care, de cele mai multe ori, uităm să ne bucurăm. Firea rebelă și deloc obedientă a lui Ann este o consecință directă a vieții încorsetate pe care statutul ei de prințesă îl cere.

Audrey Hepburn interpretează spectacular rolul, reușind să transmită dincolo de peliculă superioritatea maiestoasă impusă de eticheta regală, presărată pe alocuri cu o curiozitate de copil care descoperă pentru prima dată lumea.

Gregory Peck este partenerul lui Hepburn în „Roman Holiday”. Acesta realizează un rol destul de relaxat, cu multă prestanță, reușind să ne prezinte un personaj care, în final, devine conflictual cu sine. Schimbul de replici dintre cei doi actori este plin de chimia evidentă dintre aceștia. Cu toate acestea, Gregory Peck a fost inițial reticent în acceptarea rolului – întâi pentru că părea scris pentru rivalul său, Cary Grant, și în al doilea rând, pentru că rolul principal era atribuit unei femei, iar el trebuia doar s-o pună în valoare.

În ciuda impedimentelor, a neîncrederii și a bugetului, „Roman Holiday” (1953) a înregistrat un real succes, rămânând una dintre comediile romantice de referință – premiată cu trei trofee ale Academiei.

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verificare anti-roboți *Captcha loading...