Auzind doar numele Robin Hood, fiecare individ rememorează o legendă auzită, o frântură de lectură citită demult sau un film vizionat într-o seară obișnuită. Nu spun asta întâmplător, având în vedere că există peste 30 de variante scrise, cu diverși autori, care au perpetuat și interpretat vechiul folclor, din era medievală până în zilele noastre. În același timp, aproximativ 70 de filme și seriale de televiziune, ecranizări adaptate după diverse scrieri ori cu scenarii total inedite, au prins viață pe micile sau marile ecrane.

Poate fi dificil să se localizeze istoric sau să se afle cu adevărat sursa de la care a pornit acest mit, devenit peste secole un simbol, dar dacă nici istoricii nu au reușit să ajungă la un numitor comun privitor la identitatea celui pe baza căruia s-a construit o întreagă secțiune literară, atunci nu se poate determina cu precizie originea unei legende care surescită interesul, chiar și după sute de ani.

Etimologic vorbind, „Robin Hood” este de fapt un joc de cuvinte. În Anglia medievală, „Robin” este o prescurtare de la „Robert”, iar „Hood” este vechea denumire a cuvântului „Wood” – pădure. De fapt, chiar dacă, istoric vorbind, personajul nu a putut fi niciodată identificat, el reprezintă un simbol al luptei pentru dreptate, cinste și onoare, întrupând aceste virtuți într-o legendă. Ca urmare a dovezilor istorice adunate de specialiști în domeniu, am putea spune că „Robin Hood” a devenit un supranume, preluat de hoți. În același timp, cronicile datând încă din 1262, în Berkshire, atestă că acesta, la fel ca „Robehod”, era un nume dat unui proscris. De aici se pot trage două concluzii: fie exista deja o variantă a legendei, la mijloc de secol al XIII-lea, fie „Robin Hood” a devenit un nume simbolic folosit pentru proscriși. Așa l-au preluat baladele, considerându-l un apelativ potrivit pentru cineva aflat în afara legii.

Astfel a luat naștere mitul celui mai cunoscut hoț, care ia de la bogați pentru a împărți săracilor. Aventurile lui Robin Hood au fost etalon pentru mulți regizori care au considerat că această poveste trebuie spusă. Kevin Reynolds este responsabil pentru pelicula „Robin Hood, prințul hoților” (1991), unde Kevin Costner interpretează un rol magistral, aproape la fel de bun precum cel din neuitatul „The Bodyguard” (1992). Lista întreagă a distribuției cuprinde nume mari, cum sunt Morgan Freeman și Christian Slater, însă nu doar talentul actorilor a reușit să transforme acest film într-unul cu priză la public. O altă peliculă, ce s-a distins între atâtea altele ce abordează subiectul în cauză, este cea care poartă numele eroului, producție a anului 2010. De data aceasta, regizor este Ridley Scott, iar Russell Crowe și Cate Blanchett interpretează rolurile lui Robin și a lui Lady Marion. Aici povestea capătă o nouă turnură, deviind de la clasica istorisire a evenimentelor și reușind să dea culoare unui puternic film de acțiune. Însă, orice s-ar spune, Errol Flynn – Robin Hood-ul imaginat de regizorii Michael Curtiz și William Keighley – rămâne imaginea standard a eroului pădurii Sherwood din Nottingham. Încă de la lansarea producției „Aventurile lui Robin Hood”, în 1938, generații întregi au fost încântate și deopotrivă fascinate de interpretarea legendară a lui Errol Flynn.

Este dificil pentru o mamă să aleagă un preferat dintre puii ei, la fel cum pentru un iubitor de filme este greu să aleagă un favorit dintre multele benzi de celuloid cu o anume tematică, însă voi alege de fiecare dată să revăd cu plăcere „Aventurile lui Robin Hood” (1938). Pentru mine, la fel ca pentru multe alte generații ce m-au precedat, Errol Flynn este Robin Hood-ul care ne-a furat inimile.

La fel de bine se poate discuta și pe baza numeroaselor cărți ce spun povestea arcașului fără de pereche. Însă, între atâtea istorisiri în care eroul salvează ziua, și la final se alege cu fata, este bine-venit un roman de bun simț, cu o puternică inspirație din dramatismul real al vieții, înfățișând un fir narativ cu totul și cu totul deosebit – față de fițuicile de duzină care doresc să impună un standard în ceea ce privește clișeul eroului ce biruie orice îi stă în cale. Un astfel de roman complet, ce se încadrează tematicii noastre, este „Robin Hood” de Alexandre Dumas tatăl.

Însă tema arcașului însetat de luptă pentru dreptate nu se rezumă doar la o înșiruire de materiale audio-vizuale și scrise, dedicate unui public matur. Cei mai mici pot învăța despre lecțiile vieții împărtășite de Robin Hood dintr-o serie de filme animate. Nu se poate spune că, spre exemplu, Tom și Jerry – în episodul dedicat eroului în verde – nu amuză publicul, dar o poveste completă, cu un conținut substanțial și concluzii bine definite, sunt prezentate doar de animația produsă de compania Disney, din anul 1973.

Uneori este nevoie de un astfel de erou, care să ne transpună în lumea sa, pentru a înțelege cu adevărat esența dreptății, virtuții și onoarei.

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *