Au trecut săptămâni întregi în care nu m-am mai atins de nimic din ce înseamnă media virtuală și nu am mai creat niciun conținut. Tocmai din acest motiv am de gând să o iau încet și să mă ocup în primul rând de ce știu cel mai bine să fac: să scriu. Scrisul este marea mea pasiune, iar acesta este mediul prin care eu reușesc să îmi fac cel mai bine înțelese gândurile, ideile, stările și toate emoțiile îmbuteliate înăuntrul meu. Așa că, prin materialul de față mă întorc încet la viața mea normală, fără întreruperi, fără electronice decedate și fără lipsa dorinței de a crea. Și dacă tot am spus că scrisul este pasiunea mea, iar unii dintre voi mă știți prin intermediul canalului de youtube, atunci ar trebui să vă vorbesc despre cealaltă preocupare a mea ce mă entuziasmează la fel de mult: fitness-ul.

            Cu peste o decadă în urmă, am decis că trebuie să merg la o sală pentru a mai pierde în greutate, iar dintre activitățile pe care le puteam întreprinde acolo era și fitness-ul. Am ales-o pe aceasta și m-a dezamăgit tare, la vremea respectivă: rezultate aproape inexistente după o lună de mers constant, iar antrenamentul în sine semăna foarte mult cu ceea ce se practica la orele de sport. Am abandonat și, undeva în mintea mea, am asociat fitness-ul cu cele mai plictisitoare mișcări existente. Timpul a trecut și, 16 ani mai târziu, cunosc suficient de multe despre fitness încât să-l practic cât de des pot.

            În ultimii aproape doi ani, am învățat mai multe decât dacă aș fi citit enciclopedii întregi, iar practica este într-adevăr mama învățăturii. Dacă m-ați fi întrebat în 2017 ce părere am despre fitness și mișcare, în general, v-aș fi răspuns că e o bătaie de cap, că este un efort menit să scoată sufletul din tine și că nu recomand practicarea lui decât dacă vrei cu tot dinadinsul să leșini de la efortul depus. Astăzi, lucrurile nu mai stau deloc așa pentru că am cercetat, pentru că m-am documentat și pentru că m-am educat. Se spune că „urâm ceea ce nu cunoaștem”, iar această expresie este cât se poate de adevărată, fiindcă că am ales să judec și să trag concluzii greșite pe baza unei experiențe eșuate care nu are nicio treabă cu realitatea. Dacă mereu am asociat fitness-ul cu educația fizică și cu folosirea câtorva aparate, nu aveam cum să știu că, de fapt, acest sport este o disciplină a corpului și a minții ce necesită timp, răbdare și anduranță, dar și o bună cunoaștere a echipamentelor atât de versatile. Pe această bază aș vrea să împărtășesc cu voi puțin din cunoașterea mea și să vă familiarizez cu câteva dintre echipamentele pe care și eu le folosesc și să vă împărtășesc o idee despre cum să vă creați un starter kit de fitness la preț decent.

            Cum am spus și în rândurile de mai sus, cu doi ani în urmă, n-aveam nici cea mai mică idee despre ce înseamnă cu adevărat fitness, dar când am decis că vreau să slăbesc, m-am documentat despre mișcarea cu echipamente și așa am descoperit că ce uram cel mai mult avea să devină aliatul și pasiunea mea. Însă asta nu s-a întâmplat peste noapte, ci am avut nevoie de luni întregi în care să înțeleg că mișcarea făcută în mod consecvent, indiferent de natura ei, este cel mai bun aliat al meu în lupta cu greutatea. Nu are rost să mint și să spun că a fost ușor și că m-am adaptat imediat fitness-ului, ci dimpotrivă: mi-a fost greu, am transpirat mult, am avut dureri musculare groaznice, iar, uneori, dimineața îmi era greu să mă scol din pat și să-mi încep ziua. În tot acest timp, de când am început această bătălie, am considerat o corvoadă antrenamentul fizic, însă mă încăpățânam să cred că dacă voi persista va fi mai bine, iar, într-o zi, îmi va fi mai ușor. Nu a fost și nu este nici azi, dar pauza aceasta de vreo două luni de zile m-a învățat cel mai minunat lucru: încăpățânarea de a nu renunța și de a continua, chiar și cu pauze, au readus în viața mea ceva ce îmi doream cu ardoare și pe care-l credeam pierdut – vechiul meu eu; acel eu de care îmi era dor și care era capabil să meargă pe jos de dimineața până seara pe distanțe mari. Nu spun acum că sunt într-o formă extraordinară sau că am slăbit, din contră, am pus câteva kilograme cât am fost în concediu, kilograme pe care am să le dau jos, dar mi-am recăpătat vechea rezistență, iar o excursie pe munte nu mai reprezintă un efort imens, ci chiar resimt din nou plăcerea de a înfrunta un urcuș.

            Să descopăr astfel de lucruri despre mine a devenit o încântare și mi-a dat de gândit. Dacă acum, având un surplus de grăsime, sunt capabilă să fac ce făceam când aveam 60 de kg, atunci oare ce o să pot face când voi atinge iar acea greutate?

            Cu astfel de gânduri și împărtășindu-vă un pic din experiențele mele, cred că e cazul să vă vorbesc și despre echipamentele cele mai dragi mie, care au făcut cu adevărat o schimbare și m-au ajutat să am din nou rezistență.

Stepper-ul – atât cel electronic cât și cel simplu – e ceea ce ai nevoie dacă nu vrei să ieși din casă, dar vrei să faci mișcare. Se spune că dacă vrei să slăbești și nu vrei să cheltui bani, atunci ar trebui să urci și să cobori scări. Ideea asta pare ok, atâta timp cât o faci într-un parc, dar dacă n-ai un parc în apropiere sau dacă acesta nu are un set de scări, atunci ai putea să urci și să cobori scările de la bloc. Aici intervine însă x-ul din ecuație: ce faci dacă locuiești la casă? Sunt multe variabile în această micuță problemă, așa că, dacă nu vrei bătăi de cap, privirile trecătorilor sau ale vecinilor care s-ar uita strâmb la tine când te-ar vedea că urci și cobori scări, atunci stepper-ul e soluția.

Din experiența mea personală, cele două feluri diferite de stepper pe care le am se ocupă cu aceeași zonă a corpului, mai precis cu partea inferioară, însă fiecare lucrează diferit. Cel puțin în cazul meu, stepper-ul electronic a lucrat mai mult zona fesieră, în timp ce stepper-ul simplu mi-a lucrat gambele și coapsele, lăsându-mă de fiecare dată cu o febră musculară. Personal, le apreciez pe amândouă, dar îmi dau și eu seama că există o diferență între ele, privind modurile în care pot fi folosite. Pe ale mele le-am luat din Decathlon și nu mi-a părut rău deloc.

Gantere și greutăți pentru încheieturi și glezne – având deja un set de gantere de câte 1 kg fiecare, am considerat că trebuia să îmi iau încă unul, dar de o greutate mai mare. În toți anii mei de experiență am folosit mai multe tipuri de gantere și cu toate am avut aceeași problemă: se rostogolesc indiferent de suprafața pe care le-aș pune. Când am decis că e timpul să îmi iau gantere mai mari, forma și materialul m-au cucerit, iar prima utilizare m-a convins că am să mai cumpăr și alte produse de la același magazin: Decathlon.

Cum pentru zona superioară a corpului aș fi folosit ganterele, m-am gândit că o pereche de greutăți pentru glezne sunt ceea ce trebuie pentru a-mi intensifica antrenamentul. Nici nu vreau să intru în detalii și să vă povestesc cât de greu mi-a fost în primele luni, până când m-am obișnuit cu greutatea ganterelor, însă acum nu mi se mai pare așa dificil, comparativ cu ketllebell-ul meu de 6 kg. Multe femei asociază ridicarea de greutăți cu bărbații, deși antrenamentul cu greutăți de dimensiuni mici ajută la tonifierea și întărirea musculaturii. Cred că orice femeie își dorește o piele mai tonifiată, prin urmare chiar vă recomand să începeți cu exerciții cu gantere dacă sunteți la început de drum.

Benzi elastice – pe acestea le folosesc doar de câteva luni, iar la ultimul antrenament chiar mă întrebam retoric: oare unde au stat ascunse toată viața mea?! Poate că dacă aș fi știut de existența lor, m-aș fi antrenat mai des sau poate că aș fi învățat mai repede să iubesc fitness-ul și practicarea constantă de efort fizic, însă nici acum nu e prea târziu.

Cu trei luni în urmă, după un antrenament productiv și suficiente calorii arse, am dat o fugă până la Decathlon, unde deja am învățat aproape fiecare raft, la cât de des merg. Și cum îi știu configurația atât de bine, în cinci minute am plecat acasă cu ceea ce îmi doream: un set de trei mini-benzi elastice și o bandă elastică de rezistență medie. Totuși, cumpărăturile astea nu au fost deloc la impuls, nu au fost o decizie pripită de moment ce mi-a venit în gând în timp ce transpiram la antrenament, ci au fost studiate cu câteva săptămâni înainte.

Și cu asta am reușit să vă spun pe scurt câteva experiențe personale și să vă ajut cu o idee despre un starter kit de fitness. Aștept părerile voastre și, de ce nu, poate veți împărtăși și voi cu mine idei sau povești.

Cu drag, Andreea!

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *