Acum 1000 de ani, mai mulți călugări aparținând templului Mañjuśrī, din mânăstirea Longxing, din China, au căutat, vreme de două decenii, bucăți de oase incinerate despre care se presupune că aparțin celui cunoscut sub numele de Buddha. Azi, colecția lor a fost descoperită.

Dacă aparțin sau nu celebrului filosof antic, rămâne un mister care probabil nu va fi rezolvat, însă pe lângă osuar, arheologii au mai descoperit și 260 de statuete – descoperire cu importanță istorică și culturală, în ciuda originii oaselor, pusă la îndoială.

Descoperirea a fost realizată de către sătenii din zonă, care se ocupau de reparația drumului, în urmă cu cinci ani, raportează publicațiile chineze, recent traduse în engleză.

Arheologii susțin că inscripția de pe cutie spune:

„Călugării Yunjiang și Zhiming de la Școala Lotus, aparținând Templului Mañjuśrī de la Mânăstirea Longxing din prefectura Jingzhou, au adunat mai multe de 2000 de piese de śarīra, precum și dinții și oasele lui Buddha, pe care le-au îngropat în Sala Mañjuśrī a templului.”

„śarīra” este un termen mai larg, utilizat pentru a descrie orice fel de relicvă care are vreo conexiune cu Buddha – faimosul „Iluminat” născut în ceea ce azi cunoaștem ca fiind Nepal și care a călătorit în părțile estice ale Indiei, în secolul al VI-lea sau al IV-lea î.H. Legenda spune că la moartea celui care a fost cunoscut drept Siddhartha Gautama – Buddha, rămășițele acestuia au fost împărțite între membrii familiei regale și discipoli.

Arheologii nu trag concluzii pripite privind originea reală a oaselor și nici nu sunt siguri că statuile înalte de doi metri au fost îngropate în același timp cu osuarul. Confecționate în timpul dinastiei Wei (386-534) și a dinastei Song (960-1279), blocurile de piatră includ o reprezentare mixtă a lui Buddha, a căutătorilor de iluminare, a credincioșilor, a zeilor și obiecte inscripționate simplu, numite Stele – coloane sau pilaștri formați din câte un singur bloc de piatră, pe care se regăsesc inscripții sau imagini.

Istoric vorbind, inscripțiile și încrustațiile de pe statuete oferă o privire înspre trecut, privind istoria culturii ce înconjoară religia buddhistă. De cealaltă parte, pentru buddhiști, indiferent de natura oaselor, descoperirea acestei colecții incredibile, veche de un mileniu, poate avea o semnificație spirituală imensă.

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *