Răscolind în adâncurile istoriei cinematografice putem găsi comori. Așa am reușit să redescopăr un film uitat de mulți, necunoscut de o mare majoritate, dar care rămâne viu în gândurile pasionaților de pelicule memorabile: „Revolta de pe Bounty” (1935).

Privind cu atenție pelicula, observăm că „Revolta de Bounty” ne amintește, pe alocuri, cu unele secvențe ale sale, de o altă revoltă celebră, atât de bine pusă în scenă de către maestrul Eisenstein: „Crucişătorul Potyomkin” (1925).

Clark Gable (interpretul personajului principal) amintește, prin rolul lui Christian Fletcher, de un Rhett Butler care forța blocada instaurată contra sudului sau poate de acel Rhett – imaginat de Alexandra Ripley, în continuarea celebrului roman „Pe aripile vântului”, sub denumirea de „Scarlett” – personaj ce avea o pasiune pentru navigație. Oricum ar fi, în Christian descoperim o bucățică din acel Rhett pe care îl îndrăgim, dar pe care Margaret Mitchell ne-a lăsat doar să ni-l imaginăm.

Pare ciudat, dar să urmărești un film unde Clark Gable se afla cap de afiș fără celebra sa mustață, este de neconceput. Însă, ceea ce îl face pe actor să fie acel Clark iubit și îndrăgit, este simpla sa prezenta. Trebuie să recunoaștem, aici, că Gable a fost un personaj aparte. La fel de bine am putea spune, fără nicio umbră de șovăială, că personalitatea, prezența scenică și vocea l-au transformat în actorul desăvârșit, răsfățat al ecranului argintiu.

Povestea „Revoltei de pe Bounty” este, totuși, una adevărată, chiar dacă adaptările din: 1935, 1962, 1916 (film mut australian), 1933 (Christian fiind aici rolul de debut al lui Errol Flynn) și 1984 (cu Hopkins și Mel Gibson împărțindu-și replici), au distorsionat, pe alocuri, întâmplările reale. Putem spune că versiunea aleasă pentru cazul de față respectă faptele, îndulcind și romanțând povestea, pentru a putea fi pe placul spectatorului. De altfel, ceea ce atrage în mod deosebit atenția asupra filmului „Mutiny on the Bounty” (1935), este dinamica dintre personajele Christian Fletcher și căpitanul Bligh – primul, interpretat de Clark Gable, iar cel de-al doilea, de către Charles Laughton, actor cu experiență și renumit la Hollywood pentru roluri cu greutate. Din nefericire, soarta pare să-i fi unit pe cei doi și într-o coincidență demnă de urmărit de către numerologi. Astfel, Laughton s-a născut cu doi ani mai devreme decât Gable, și tot la doi ani de la moartea acestuia din urmă, Charles părăsește scena vieții. Fiecare dintre cei doi a murit în jurul vârstei de 60 de ani, când încă mai aveau multe de oferit publicului.

Pe tot parcursul peliculei există inserate idei interesante, care ne fac să reflectăm, pentru o clipă. Am putea spune că rezultă acel efect pe care ni-l dau vechile învățături zen: starea fără de gânduri – căci, cum altfel să rămâi, dacă nu mut, atunci când observi că, pentru băștinașii colonizați de englezi, în Tahiti, nu exista conceptul de a avea nevoie de bani ca să supraviețuiești, ci doar acela de a te bucura de ceea ce iți dă natura (pește din mare și fructe din copaci). Așadar, culturile îndepărtate au darul de a cunoaște întreaga înțelepciune a lumii, încă de la începuturi – concept pe care noi, vesticii, încercăm să-l pătrundem, dar cu greu îl discernem.

Dacă ne învață ceva această peliculă, atunci, cu siguranță, ar trebui să înțelegem că, oricât de buni profesioniști suntem în domeniul nostru, dacă moralitatea lasă de dorit, atunci suntem cu mult mai prejos decât un om de pe cea mai inferioară treaptă. În același timp, pericolele despre care ne avertizează voalat producția, sunt reprezentate de siguranța prea mare, de înfumurarea și de importanța pe care riscăm să ne-o dăm, atunci când ne aflăm într-un post de comandă.

Limitându-ne strict la sensibilitatea umană, ne vedem îndatorați să afirmăm că: nu galoane, titluri și onoruri fac dintr-un individ un om respectat; nu frica atrage stima celor aflați în subordine, ci calitatea de a fi om în cuget și în suflet, chiar și atunci când restul s-au vândut „pentru un pumn de dolari”.

Cu astfel de povețe rămânem, în urma vizionării unei extraordinare lecții de viață, așa cum este „Revolta de pe Bounty”.

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *