Acesta este unul dintre multele filme ce au la bază o animație, o poveste de spus copiilor, dar care a fost adusă la viață în cel mai neașteptat mod. Nu există bun fără rău, cum nici rău fără bun nu poate fi, tocmai de aceea, pelicula din 2014 ne învață că nimeni nu este un rău-făcător până la capăt – în adâncul sufletului, acesta dorindu-și să fie eroul care va salva ziua.

Povestea „Frumoasa din Pădurea Adormită” este cea care stă la baza acestei producții, căpătând formă încă din secolul al XIV-lea, dar cel care a cules și adaptat povestea folclorică pentru prima dată a fost Charles Perrault. Frații Grimm au readus-o la viață, inspirați fiind de către influența franceză a lui Perrault, asociind-o cu vechi legende germanice.

„Sleeping Beauty” a devenit, de-a lungul secolelor, inspirație pentru nenumărate creații literare sau de artă, ajungându-se în secolul trecut la o reprezentare prin cea de-a șaptea artă, oferită copiilor. Compania Disney este responsabilă pentru minunata animație din 1959, dar și pentru distribuția filmului „Maleficent” (2014).

De-a lungul istoriei, numele prințesei din poveste variază de la un povestitor la altul. Perrault nu i-a dat nici un nume, dar fiica acesteia se numea „Aurore”. Frații Grimm au numit-o „Briar Rose”, în colecția lor din 1812. Baletul lui Tchaikovsky și versiunile Disney o numesc „Aurora”, pe când în TeleStory ea se numește „Rosebud”.

„Maleficent” este o peliculă fantastică regizată de către Robert Stromberg, după un scenariu de Linda Woolverton, având o întreagă serie de actori talentați (Angelina Jolie, Sharlto Copley, Elle Fanning, Sam Riley, Imelda Staunton, Juno Temple sau Lesley Manville) care au reușit să dea forță, substanță și multă culoare unei producții spectaculoase. În 2010, Walt Disney Pictures anunța publicul că „Maleficent” se află în lucru, sub îndrumarea producătorului Joe Roth și a Angelinei Jolie, Don Hahn și Michael Vieira, în calitate de producători executivi.

Cu siguranță, nicio producție care încântă publicul nu se poate detașa printre alte atâtea aparținând genului din care face parte, fără să aibă o coloană sonoră deosebită. „Maleficent” este una dintre aceste minunate pelicule care prind viață sub bagheta lui James Newton Howard.

Filmul din 2014, pentru copiii mari și mici, încearcă să aducă la suprafață acel ceva nemaiîntâlnit. Unde s-a mai auzit ca un rău-făcător să nu fie diabolic de la început și până la capăt?! Poate părea ciudată o astfel de peliculă, dar aceasta este unică, tocmai prin încercarea de a prezenta o poveste din perspectiva personajului negativ – așa cum a fost inițial, spectatorul rămânând surprins să descopere, pe parcursul celor 97 de minute, că nimeni nu este complet distructiv, nimeni nu se naște rău, ci toate acestea sunt cultivate, luând ființă din împrejurări. „Monstrul” este creat din trădare, suferință, durere – cauzate de indivizi ambițioși, dornici să ajungă la vârful puterii, necontând pe cine trebuie să calce în picioare pentru a-și atinge scopurile.

Într-un fel diferit, „Maleficent” este o alegorie a lumii noastre, o alternativă prezentată micuților care învață despre lume urmărind animații. Până acum, eram învățați încă de la vârste fragede că răul și binele sunt două entități separate, iar uneori, aflam că până și cel mai rău personaj poate fi salvat. Odată cu filmul lui Jolie, descoperim că, la fel ca în viață, în orice om plin de bunătate se ascund forțe malefice, dar și că o inimă pură poate îmblânzi și cea mai feroce fiară.

Ajunși în acest punct, putem să ne concentrăm și pe un alt mit care ne-a fost inoculat de-a lungul anilor: sărutul dragostei adevărate. Zeci de povești spuse copiilor înainte de culcare înfățișează prințul pe cal alb, venit de peste șapte mări și șapte țări să sărute prințesa pentru a o salva. Pentru zilele noastre, este cam greu să mai digerăm un astfel de context, având în vedere că ne lovim zilnic de dezamăgiri, suferim din dragoste și nici măcar căsniciile nu mai rezistă. Dispare astfel mitul cu „fericiți până la adânci bătrâneți”, însuși conceptul iubirii adevărate transformându-se treptat în legendă. Având toate aceste elemente, „Maleficent” distruge stereotipiile și șabloanele, aducând drept argument al iubirii sincere singurul element care mai poate sta în picioare: dragostea de mamă – fie ea naturală sau adoptivă.

Basmele spuse copiilor erau un element de încântare al lumii micuților, acum mai bine de jumătate de mileniu, fiind singura cale de evadare dintr-o lume ostilă. Astăzi, copiii sunt cu mult mai ageri, de la vârste fragede se adaptează unei lumi a vitezei, devenind aproape imposibil să îi mai păcălești cu povești. Adaptarea unui moment magic – așa cum era el cândva – pentru generația nouă, nu poate fi decât o altă cale de a-i învăța, într-un mod cât mai distractiv, despre lume – în toate formele și sensurile ei.

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *