Cu „Logan” (2017), se încheie una dintre frumoasele trilogii fantastice care vor încânta, și peste ani, generațiile care vor veni. Povestea lui Wolverine a început, pe marele ecran, odată cu apariția „X-Men” (2000). De atunci, am călătorit mult, și îndrăgitul personaj ne-a purtat prin timp și spațiu pentru a ne spune o poveste frumoasă, fără de sfârșit.

Logan a devenit cunoscut inițial drept Wolverine, însă el a purtat multe alte nume, așa cum ne dezvăluie cele nouă pelicule care prezintă același univers Marvel, unde totul este posibil.

Personajul pe baza căruia s-a construit o serie întreagă de filme a fost introdus publicului pentru prima dată într-o serie de benzi desenate. Roy Thomas, Len Wein și John Romita Sr. sunt „responsabili” pentru apariția lui Wolverine. Practic, putem spune că Logan a luat ființă în 1974, în numerele 180 și 181 ale revistei de benzi desenate „Incredibilul Hulk”. Mai târziu, personajul capătă contur când este alăturat echipei de super-eroi X-men. Wolverine este antieroul favorit al fanilor genului fantastic. El este exemplul cel mai elocvent al antieroului apărut în cultura populară americană, după războiul din Vietnam: dorința de a folosi forța brutală, cât și starea sa meditativă au devenit un standard al antieroilor până la sfârșitul anilor ’80. Astfel, devenit unul dintre favoriții publicului, Wolverine se va bucura, începând cu 1988, de propria sa serie de benzi desenate. În ultimii ani, acesta a ajuns în topul celor mai apreciate personaje ale genului, clasându-se pe primul loc într-unul dintre topuri și pe locul patru într-altul, ambele din anul 2008. Spunând de fiecare dată o poveste captivantă, Logan devine personaj pentru o întreagă franciză de filme, jocuri video și seriale de desene animate.

Apariția în prima trilogie de filme „X-Men”, îl prezintă pe marele Wolverine ca pe un bărbat puternic, periculos, fără nicio amintire despre trecutul său îndepărtat sau origini, ajungând ca în episodul al doilea al trilogiei să fie dezvăluită o mică parte din trecutul său tenebros. Însă în spatele unei asemenea fațade, de om dur și nemilos, se ascunde o inimă mare, un suflet bun, capabil de empatie, sensibil la nevoile celor din jur și un etern apărător al celor inocenți, cu toate că dorește să păstreze aparențele sub o mască a nepăsării.

Povestea sa este continuată în celelalte două trilogii ale aceluiași univers al super-eroilor Marvel. În una sunt aduse la viață începuturile X-men-ilor, pe când cealaltă se concentrează strict pe originile lui Wolverine și pe povestea sa, de-a lungul timpului. Pentru a-l înțelege pe Logan întru-totul, este necesar să facem o recapitulare a istoriei sale.

În 1845, un băiețel născut cu o fire bolnăvicioasă, asistă aproape neputincios la omorârea tatălui său, fără ca acesta să știe că cel care a comis crima este adevăratul său tată. În furia și durerea resimțite pentru pierderea celui pe care îl credea părintele său, micuțului i se declanșează gena mutantă, crescându-i gheare din pumni. Într-un moment de totală mânie, se repede la fostul vechil al tatălui său și-l ucide, nu înainte ca acesta să îi mărturisească cine este tatăl său adevărat. Îngrozit de fapta sa, dar mai ales de privirea mamei sale în fața acestor grozăvii, micul James Howlett fuge în pădure. Este prins din urmă de unicul său prieten, Victor, fiul administratorului moșiei, care era fratele său vitreg. Împreună vor fugi în lume, depășind nu doar barierele spațiale și temporale, ci și amenințarea morții, de care orice om se teme. Cei doi vor crește și vor lupta împreună, fără a îmbătrâni cu nicio zi peste vârsta tânărului adult. Însă cu cât războaiele sunt mai feroce și devin totale, cu atât James urăște mai mult natura sa, rămânându-i totuși o urmă de umanitate, până și în mijlocul haosului. În tot acest timp, Victor, la rândul său mutant, cu abilități destul de asemănătoare cu ale fratelui său, devine din ce în ce mai animalic și de nestăpânit, dezlănțuindu-și poftele pentru sadism și sânge chiar și asupra celor nevinovați. Într-un astfel de moment, în care James se străduiește să-l oprească de la un carnaj, ambii sunt cooptați de către maiorul Stryker într-o echipă de super-oameni, care vor participa la operațiuni aproape ilegale. Violența, crimele și oamenii nevinovați lăsați în urmă fără viață, îl determină pe James să se retragă din echipă, părăsindu-l pe Victor.

Sub falsa impresie că duce o viață liniștită, James, care se ascunde acum sub numele Logan, își găsește pacea și iubirea alături de tânăra Silverfox, dar Stryker îl localizează, oferindu-i oportunitatea să se întoarcă în echipă. La scurt timp de la refuzul său, Logan o găsește pe Silverfox moartă și jură să se răzbune. Astfel, Stryker primește oportunitatea de a-l ține sub control încă o dată, transformându-l în arma supremă: „Weapon X”, prin inserarea unui aliaj de metal numit adamantium. De aici înainte, începe adevărata poveste a lui Wolverine.

Fiecare peliculă din trilogia dedicată lui Logan își desfășoară acțiunea într-un timp alternativ – originalul este considerat a fi cel în care apare echipa X-Men. Astfel, este mai ușor de înțeles de ce unele momente temporale s-ar putea suprapune cu altele, de ce unele personaje sunt ușor diferite față de ce cunoaștem încă de la începuturile sagăi fără de sfârșit și, dacă toate acestea nu sunt suficiente pentru a ne confirma bănuielile, „X-Men: Days of Future Past” (2014) cu siguranță ne va convinge pe de-a-ntregul că linearitatea temporală poate fi alterată, deci că există lumi paralele în care acțiunea se desfășoară altfel. Cu alte cuvinte, „X-men Origins: Wolverine” (2009), „The Wolverine” (2013) și „Logan” (2017) se întâmplă în dimensiuni temporale separate. Spun acestea pentru ca acțiunea din cel mai recent film, anumite scene și frânturi de dialog între personaje să nu pară a fi realizate neglijent ori fără atenție pentru detalii – acestea sunt intenționate, făcând parte dintr-o altă poveste, în care Wolverine primește toată atenția.

Ani la rândul, fanii au făcut lobby pentru a se realiza o peliculă bazată pe cele mai noi benzi desenate: „Old Man Logan” (2008), cu personajul lor favorit. Însă compania producătoare a peliculei, Fox, nu deține drepturile pentru această poveste, creând totuși o peliculă adaptată, care are la bază doar o micuță parte din ideea inițială.

Probabil că cei mai mulți dintre fanii acestei saga consideră că orice film în care Logan este prezent devine violent, plin de acțiune și adrenalină, însă aceștia tind să treacă cu vederea sensibilitatea, compasiunea și dramatismul acestui personaj. „Logan” (2017) nu dezamăgește cu nimic, cu toate că nu este ceea ce publicul entuziast și-ar fi dorit. Evident, pelicula care încă rulează în cinematografele din țară, este realizată ca o dulce nostalgie – un omagiu adus antieroului care a cucerit pentru totdeauna inimile fanilor.

„Logan” (2017) încheie, pentru moment, trilogia care a adus încasări substanțiale companiei producătoare. Dar prin această peliculă se deschide o cale spre noi oportunități de serii, cu noi mutanți.

Sensibilitatea pe care filmul ne-o transmite și chiar umorul bine construit, care cu siguranță îți va smulge cel puțin un zâmbet în mijlocul momentelor tensionate, sunt câteva dintre motivele pentru care merită urmărită pelicula.

Cred că mereu ne vom aminti de Logan cu drag, în urma sa rămânând un celebru citat al personajului original: „Sunt cel mai bun la ceea ce fac, dar ceea ce fac nu e prea drăguț.”

Titlu: „Logan” (2017)
Genuri: SF, acțiune și dramă
Regizor: James Mangold
Scenariști: James Mangold, Scott Frank ș.a.
Producători: Joseph M. Caracciolo Jr, Simon Kinberg ș.a.
Muzică: Marco Beltrami
Distribuție: Hugh Jackman, Patrick Stewart, Dafne Keen ș.a.
Durată: 137 de minute
Buget estimat: 97.000.000 $

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verificare anti-roboți *Captcha loading...