„Kate și Leopold” este acea frumoasă poveste de dragoste, transpusă de către creatorii săi sub forma unei speranțe pe care nicio tânără nu trebuie să o piardă. Personajele principale sunt diferite și totuși, complexe. El – un bărbat galant, dar falit, visător și inventator amator, sperând la o lume mai bună, unde nu este forțat de împrejurări să se însoare cu o moștenitoare a vreunei averi. Ea – o cinică, proaspăt ieșită dintr-o relație și cu un istoric de eșecuri sentimentale la activ, se imaginează doar intr-un rol de conducere, căci nimic altceva exceptând cariera nu pare să se întrevadă la orizont. El – din secolul 19; Ea – în secolul 21. Nici că se putea mai nimeriți, ciudați și diferiți pentru a iniția „valsul îndrăgostirii”.

Această ciudată ciocnire între două lumi temporal diferite a fost pusă în scenă de către regizorul James Mangold, care a participat și la crearea scenariului. Povestea în sine este originală, în micile sale detalii neexistând erori ce ar putea strica magia momentului. Aș putea spune, fără urme de subiectivitate, că acest film ar putea foarte bine trona pe raft alături de marile povești de dragoste clasice, inspirate din romane nemuritoare. Dacă doriți, „Kate și Leopold” este versiunea modernă a tot ce înseamnă romantic și o poveste de iubire ce dăinuie peste timp.

Privind dintr-un cu totul alt unghi, comparat cu „Mândrie și prejudecată” și „Jane Eyre”, două mari clasice ale genului romantic, „Kate și Leopold” reprezintă reversul medaliei. Aici, în povestea noastră, nu Ea încearcă să-l aducă la sentimente mai bune pe El, ci pentru că „visătorul” din alte lumi se trezește aruncat în vârtejul secolului 21, dorește să o „dezbrace” de prejudecăți, aroganță și atitudinea de femeie care conduce, atât de ciudată Lui, bărbat de secol al XIX-lea.

Pentru cei ce trăim în secolul vitezei, cavalerismul, manierele și curtarea au murit. Poate că tot ce ne trebuie este un Leopold, ca să învățăm sau să ne simțim din nou apreciate și puse în valoare – într-un cu totul alt sens decât înțeleg femeile de azi.

Nici măcar acum, când avem efectiv lumea și cunoașterea la degetul mic, nu ne putem opri, fie și pentru o secunda, să descoperim ceea ce contează cu adevărat: să trăiești, să simți, să visezi – așa aș defini romantismul.

Vizual vorbind, împletirea a două secole diametral opuse a fost creată într-un mod surprinzător de plăcut. Te-ai fi așteptat ca, într-una sau în cealaltă dintre lumi, să se strecoare o formă de eroare, să nu se acorde o fină atenție detaliilor, în mod special gândindu-ne la replicarea secolului al XIX-lea, care necesita un studiu amănunțit. Vestimentația și decorurile sunt și ele un factor al unei povești de succes, realizate conforme timpurilor precizate.

Mai puțin cunoscut rămâne faptul că producția americană îi are în distribuție pe Hugh Jackman și Liev Schreiber, celebrii rivali Sabretooth și Wolverine, în „X-Men Origins: Wolverine” (2009). De altfel, Jackman și regizorul James Mangold au mai colaborat și la alte două producții ce urmăresc povestea lui Wolverine.

Și, cu toată duritatea acestor roluri ce au urmat a fi interpretate după finalizarea producerii „Kate și Leopold”, Jackman demonstrează prin filmografia sa că este un actor complet, reușind să se dedice fiecărui rol în parte, indiferent de genul jucat.

Meg Ryan este interpreta personajului feminin, în cadrul peliculei din 2001. Rolul lui Kate poate fi considerat o formă de responsabilitate uriașă pe umerii lui Ryan, deoarece acesta încarnează feminismul de azi, ce nu mai are nici cea mai mică legătură cu feminitatea din secolul al XIX-lea. Kate reprezintă tipul de femeie modernă: independentă, carieristă, cu o viață sentimentală dezordonată, ale cărei vise de romantism s-au spulberat la primele relații eșuate. Ea pare să nu mai creadă în ea, în primul rând, și nu atât în gesturile de galanterie și afecțiune. Însă, ca orice femeie modernă, ea are nevoie de dovezi înainte de a face saltul în acel mare necunoscut numit iubire.

Nu am putea spune că aceasta este una dintre acele producții epice, însoțite de efecte vizuale, speciale și imagini generate pe calculator, cum nici nu putem spune că povestea este una plină de suspans, dar putem afirma cu certitudine că filmul „Kate și Leopold” (2001) este o frumoasă lecție de învățat, pentru oricine. În felul acesta, privindu-l pe Jackman vreme de 123 de minute, înțelegem că romantismul nu a murit și, de ce nu, că oricine are o șansă la marea dragoste.

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *