„În Bătaia Puștii” este titlul sub care filmul din 1993 a fost cunoscut, de peste două decade, pentru publicul român. Perechea John Malkovich – Clint Eastwood este probabil cea mai potrivită pentru un subiect atât de puternic cum este cel de față. Dacă Eastwood este tipul clasic al eroului tăcut, dornic să îndeplinească misiunea ce i-a fost încredințată sau pe care și-a asumat-o, Malkovich de cealaltă parte este alegerea perfectă pentru criminalul psihopat, dornic de a atenta la viața președintelui. Cu un astfel de rol, Malkovich dorea, cel mai probabil, să își completeze filmografia și cu un personaj negativ – interpretare ce necesită o pregătire de actor complet, născut pentru scenă.

„The Fugitive” și „În Bătaia Puștii”, întâmplător sau nu, au fost lansate în același an, acestea căpătând un statut de simbol pentru peliculele de acțiune, reușind într-un mod spectaculos să promoveze un altfel de răufăcător. Personajul negativ capătă unele valențe ce vor deveni un etalon pentru viitoarele filme, astfel „In the Line of Fire” reușind să propulseze o idee deosebită ce va rămâne de referință pentru cinematografia actuală. „Booth” este rolul interpretat de John Malkovich, acesta afișând o pasiune pe care nimeni nu o poate egala. Întregul scenariu reprezintă o lucrare originală marca Jeff Maguire, cu toate că el nu a reușit să se remarce prin vreun alt film.

Despre povestea peliculei putem spune că a avut drept sursă de inspirație asasinarea președintelui S.U.A., John F. Kennedy. Pornind de la un simplu punct, ițele istorioarei desfășurate pe parcursul a 138 de minute se complică printr-un paralelism între o întâmplare reală și un scenariu imaginat (menit să surescite interesul publicului). Comparat cu producții moderne ale genurilor thriller și acțiune, „In the Line of Fire” reprezintă un moment de cotitură pentru categoria sa, având în vedere că, deși nu sunt folosite cine știe ce efecte deosebite, care să amplifice anumite scene, rămâne totuși o peliculă cu impact puternic.

Poate că senzația pe care „În Bătaia Puștii” (1993) o transmite publicului este aceea a unei benzi de celuloid dinamică, acest fapt datorându-se și regizorului Wolfgang Petersen – mai cunoscut cinefililor pentru producții ca „Troy” (2004), „The NeverEnding Story” (1984) și „Air Force One” (1997). Astfel, ne putem forma o opinie pertinentă privitor la calitatea transmisă, de pe un ecran, privitorului.

La o simplă căutare, am constata că sunt peste 300 de filme care au drept subiect evenimente petrecute în jurul unui președinte american, fie ele fictive sau cu o bază reală. Pelicula de față pare să se distanțeze de restul prin prezentarea unui răufăcător motivat să ucidă, transformat de sistemul din care a făcut parte într-o persoană cu probleme mentale, dornic să își ia revanșa împotriva celor care i-au schimbat definitiv traiectoria vieții.

Însă, ceea ce transpune această producție americană la un cu totul alt nivel, sunt acele replici memorabile dintre personajul lui Clint Eastwood și cel al lui John Malkovich. Personajele redau dialoguri sau monologuri bine scrise și care au la bază câte un adevăr universal, inserat subliminal, pentru ca spectatorii să pătrundă la un nou nivel de înțelegere a lumii.

Nicicând nu vom putea uita secvențe precum conversațiile telefonice dintre cele două personaje centrale, urmate de o cursă contra timp din care antieroul scapă, sub privirile neputincioase ale FBI-ului. Putem astfel spune că filmul devine complet prin inserarea, în punctele cheie, a liniei melodice create special pentru scenele de suspans, pentru a menține tensiunea momentului.

Lăsând deoparte subiectul principal și concentrându-ne cu atenție asupra distribuției, constatăm, până la final, că alegerea actorilor nu a fost întâmplătoare. Chiar și acum, la aproape două decade și jumătate de la lansare, „In the Line of Fire” (1993) nu ar fi avut succesul uriaș de care s-a bucurat, dacă alții ar fi fost interpreții. Clint Eastwood aduce cu sine clasă, seriozitate și profesionalism oricărei regii s-ar pune în scenă. De cealaltă parte, se situează actorul de origine est-europeană, John Malkovich. Acesta a demonstrat, încă de la începutul carierei sale, înclinația, dedicația și pasiunea – rămase vii până în ziua de azi – pentru cariera actoricească. Nu există suficiente cuvinte pentru a putea transmite, pe de-a-ntregul, nivelul de implicare, dus până la religiozitate, în arta interpretării scenice, pe care Malkovich a reușit să-l cultive în cei aproape 40 de ani de carieră.

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *