Dacă ar fi să cercetăm capitolul vrăjitori din întreaga filmografie, atunci am spune că până în anul 2001, lumea magiei era tratată superficial, în jurul acesteia creându-se anumite stereotipuri care nu surescitau cu nimic interesul publicului. Cred că singura vrăjitoare care a făcut spectatorii să se amuze, a fost Samantha din pelicula „Bewitched” (1964). Cel mai adesea, lumea în care actele de magie erau posibile, era una de care copiii erau destul de înspăimântați – posesoarele de baghete fermecate fiind considerate malefice, cu o înclinație nativă de a disprețui adulții în miniatură.

J.K. Rowling a schimbat toate acestea cu atingerea ei magică, dezvăluind micilor cititori, avizi de aventuri necunoscute încă, o lume cu totul și cu totul deosebită, înțesată de creaturi spectaculoase, despre care auzim din mituri și legende. 1997 este anul de debut al primului volum, dintr-o serie de șapte cărți, toate având același erou: un copil care va crește sub ochii noștri, într-o lume la care nici măcar n-am putea visa.

„Harry Potter și Piatra Filozofală” apare pe marile ecrane în anul 2001, creând o întreagă nebunie în rândurile fanilor care citiseră deja primele patru volume. Aceasta a fost urmată de: „Harry Potter și Camera Secretelor” (2002); „Harry Potter și Prizonierul din Azkaban” (2004); „Harry Potter și Pocalul de Foc” (2005); „Harry Potter și Ordinul Phoenix” (2007); „Harry Potter și Prințul Semipur” (2009); întreaga serie încheindu-se cu ultimul volum „Harry Potter și Talismanele Morții”, acesta fiind împărțit în două filme, decizie luată de compania Warner Bros. care deține drepturile pentru producția peliculelor – prima parte fiind lansată la sfârșitul lui 2010, iar cea de-a doua, în vara lui 2011.

Daniel Radcliffe, Emma Watson și Rupert Grint sunt cei trei interpreți în jurul cărora se țese o poveste fantastică, cu răufăcători, creaturi magice și situații pline de suspans. Acest minunat trio fascinează de la primul film, demonstrând aptitudini actoricești încă de la vârste foarte fragede. Însă, nu doar tinerii interpreți ai îndrăgitelor personaje, Harry, Hermione și Ron, sunt cu priză la public. Regretatul Alan Rickman, care ne-a părăsit anul trecut la vârsta de 69 de ani, a devenit, odată cu această franciză, iubit și urât deopotrivă. Rolul profesorului Snape a fost abordat de Rickman cu seriozitate, oferind publicului ocazia să se bucure de o prestație fabuloasă. Actorul de origine britanică a lăsat în urma sa 70 de pelicule și mii de inimi îndurerate care i-au spus adio pentru a doua oară lui Snape.

Robbie Coltrane interpretează rolul blândului uriaș Hagrid. La fel ca întreaga distribuție a producției, actorul este de origine britanică. Coltrane afișează în filmografia sa, de peste 100 de titluri, roluri interesante în filme impresionante.

Chris Columbus este regizorul primelor două pelicule din serie, urmat de către Alfonso Cuarón în „Harry Potter și Prizonierul din Azkaban” (2004). Mike Newell s-a ocupat de regia celui de-al patrulea, iar David Yates devine responsabil pentru ultimele patru producții marca Warner Bros.

Ceea ce nu trebuie trecut cu vederea este, în primul rând, muzica aparte care prinde viață în primele trei din serie, sub bagheta lui John Williams; apoi Patrick Doyle; Nicholas Hooper pentru încă două, seria încheindu-se cu muzica lui Alexandre Desplat, acesta din urmă fiind responsabil de ambele filme „Harry Potter și Talismanele Morții”.

Indiferent de cine a fost responsabil de scenariu, în oricare dintre cele opt pelicule, J.K. Rowling s-a ocupat de supervizarea acestora, dorindu-și mult ca produsul final de pe marile ecrane să fie cât mai fidel cărților ce i-au adus recunoașterea internațională.

Dacă s-ar cunoaște povestea de viață a autoarei, s-ar vedea că iubirea sa pentru copii a fost unul dintre motivele pentru care a început creația lumii de poveste a celor mici, în același timp putând fi și o modalitate de evadare a acesteia de la problemele cotidiene. Însă oricare ar fi fost viața ei personală, cititorii, dar mai ales spectatorii, nu pot să nege talentul real pe care Rowling îl deține.

Cu siguranță, crearea unei lumi „vrăjite” de la zero, chiar dacă aceasta se desfășoară în același spațiu cu cel al lumii reale, nu poate fi deloc o muncă ușoară. Astfel, putem spune că ceea ce este într-adevăr magic la această franciză reprezintă combinația de talent, dedicare, efecte speciale și efecte vizuale, muzica și dragostea pentru un proiect care va încânta și de acum încolo generațiile ce vor veni.

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *