Acesta este filmul monument regizat de Mel Gibson, care a primit ovații la scenă deschisă, în cadrul premierei mondiale din septembrie, anul trecut, la Festivalul de Film de la Veneția. „Hacksaw Ridge” devine, pentru categoria filmelor de război, țelul de atins. Niciodată în istoria cinematografică nu a mai fost pictat atât de viu un moment epic, rămas pentru posteritate ca o dovadă a curajului și a umanității supreme. Însă, venind de la regizorul care a creat „The Passion of the Christ” (2004) și „Apocalypto” (2006), este deja evident că nu ne puteam aștepta la nimic mai puțin decât la standardul impus de cele două filme deja menționate.

Pentru a înțelege pelicula „Hacksaw Ridge” este nevoie de sentiment, trăire și empatie. Coproducția americano-australiană nu este reprezentată doar prin scenariul lui Robert Schenkkan și al lui Andrew Knight – ea este un tot unitar. Chiar dacă am elimina părțile de dialog ale acestei pelicule, doar muzica lui Rupert Gregson-Williams, efectele sonore și ansamblul de imagine ar fi capabile să sensibilizeze și să relateze singure bucățica de istorie petrecută pe stânca de la Okinawa.

Filmul din 2016 este o reproducere aproape precisă a vieții lui Desmond Doss, eroul de la „Hacksaw Ridge”. Omul care a inspirat pelicula magistral creată de Mel Gibson, provenea din Lynchburg, Virginia, Statele Unite. Acesta a fost crescut de către mama sa în respect pentru Dumnezeu și cele 10 porunci, ei aparținând religiei adventiste. Doss s-a oferit voluntar în cel de-al doilea Război Mondial, unde a fost medic pentru o companie de infanterie. După ce s-a distins în bătălia pentru Okinawa, Doss a devenit primul soldat „obiectiv în cunoștință de cauză” care a primit Medalia de Onoare pentru servicii aduse țării sale. Aceasta însemna că, datorită credinței sale, el refuza să se atingă de arme sau să omoare un alt om. Și, cu toate acestea, a reușit să salveze, într-o singură zi, 75 de oameni. Fiind o fire modestă, acesta a declarat mai târziu că nu au fost decât 50 de camarazi, însă frații săi de arme s-au jurat că numărul celor pe care Doss i-a coborât de pe povârnișul Maeda se ridica la 100 de persoane. Pentru a se consemna oficial, a fost nevoie sa se ajungă la un numitor comun între cele două cifre.

La 21 mai 1945, după ce fusese împușcat de patru ori în Okinawa, Doss este trimis acasă la soția sa, un an mai târziu născându-i-se un fiu. În același an, este diagnosticat cu tuberculoză, în urma căreia pierde un plămân și cinci coaste – astfel fiind eliberat de sub îndatoririle militare, în 1951, pe caz de boală. Doss a primit în continuare tratament medical din partea armatei, iar în urma unei supradoze cu antibiotice, va rămâne surd în 1976. În 1988, își recapătă auzul datorită unui implant cohlear. În ciuda acestor dizabilităţi, Desmond Doss reușește să își întrețină familia la o mică fermă din Rising Fawn, Georgia.

Viața sa și faptele eroice săvârșite pe front au devenit un subiect incitant pentru industria cinematografică, însă oricâte oferte ar fi primit pentru realizarea unei pelicule, Doss le-a refuzat pe toate, deoarece nimeni nu dorea să păstreze povestea așa cum era ea. Din păcate, Doss nu a mai trăit suficient cât să se bucure de regia lui Mel Gibson. În martie 2006, a fost spitalizat cu insuficiență respiratorie, iar în aprilie același an, a fost înmormântat în Cimitirul Național din Chattanooga, Tennessee.

Rolul lui Desmond Doss a revenit lui Andrew Garfield, îndrăgit de către publicul iubitor al genului fantastic pentru rolul din „The Amazing Spider-Man”. Tânărul în vârstă de 34 de ani are la activ aproximativ 25 de filme, cariera sa începând în 2005, cu un scurt metraj și două seriale de televiziune. Cu toate că palmaresul său nu este prea bogat, Garfield a reușit să impresioneze cetatea filmului cu „Hacksaw Ridge” (2016), astfel încât a fost nominalizat la premiile Oscar de anul acesta pentru rolul lui Desmond Doss. Nu doar filmografia sa a fost responsabilă pentru obținerea unui rol plin de substanță și emoționant, ci și pasiunea pe care tânărul Garfield reușește s-o transmită. Astfel a devenit candidatul perfect pentru un rol dificil, cum este cel al lui Doss.

Numărul filmelor care acoperă tematica celui de-al doilea Război Mondial este destul de generos, însă odată cu apariția „Hacksaw Ridge”, devine evident că va mai trece mult timp până când o astfel de peliculă, fabulos pusă în scenă, va mai putea fi egalată sau detronată.

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *