„Jocul lui Ender” este o peliculă cocktail din 2013, care a pus accent pe genul SF, însă pe care substratul puternic psihologic o propulsează pe lista filmelor deosebite ce nu reprezintă un șablon al categoriei sale. Regizorul acestei producții e Gavin Hood, cunoscut și pentru regia „X-Men Origins: Wolverine” (2009). Cu această interpretare cinematografică a cărții lui Orson Scott Card din 1985, Hood reușește să realizeze acel ceva nemaiîntâlnit.

Am spus despre film că are un substrat psihologic, iar acest fapt ne este demonstrat ușor, având în vedere abordarea unui subiect ce a stârnit controverse în ultimii ani. Astfel, avem ocazia să dezbatem și să înțelegem lumea fascinantă a copiilor și a tinerilor preocupați de calculatoare și jocuri. Părinții din lumea întreagă consideră, în marea lor majoritate, că acestea sunt nocive pentru binele odraslelor, dar la o cercetare mai atentă, am vedea că toate argumentele celor care sunt împotriva petrecerii orelor libere în fața unui monitor sunt nefondate. Există o teorie a părinților, care s-a răspândit în tagma acestora, conform căreia „statul la calculator” strică vederea. Nimic mai fals. Specialiștii în oftalmologie explică această ipoteză ca fiind una eronată, calculatorul având deja un ecran de protecție, iar nervii din zona oculară fiind cel mult tensionați după mai multe ore petrecute în fața unui ecran. Problemele de vedere nu au deci mare legătură cu aceasta, cele mai multe dintre bolile ochilor fiind moștenite genetic.

O altă teorie ce a fost preluată de majoritatea părinților este aceea că jocurile pe calculator determină un risc ridicat de a deveni violent. Cu toate aceste afirmații, cercetătorii demonstrează totuși că nu jocurile sunt sursa tendințelor violente, ci mai degrabă predispozițiile.

Acestea fiind spuse, scenariul bazat pe romanul lui Orson Scott Card tinde să explice detaliat importanța accesului la tehnologie pentru o mai bună dezvoltare a abilităților strategice și a modalităților complexe de rezolvare a oricărei probleme date.

S-a putut constata în ultimele decade cum, de la o spiță la alta, s-a evoluat în așa măsură încât noile generații de tineri percep, cunosc și folosesc limbajul tehnologic la un nivel superior. Tocmai de aceea, pelicula din 2013 dezvoltă un subiect interesant, folosind actori tineri, adolescenți sau pe punctul de a deveni, cu scopul de a respecta tematica impusă.

Într-un viitor neprecizat, omenirea este amenințată de invazia unei specii extraterestre. Deși pământenii îi alungaseră anterior, exista totuși temerea că istoria, petrecută cu 50 de ani în urmă, se va repeta. Astfel, de-a lungul a jumătate de veac, copiii au devenit singura cale de apărare contra invadatorilor. Micuții sunt selectați încă de la vârste fragede și antrenați în jocuri pe calculator. Cu o inteligență aparte, Ender Wiggin dă dovadă de potențial de lider, dar oare va fi el eroul de care planeta noastră are nevoie?

Personajul principal este interpretat de Asa Butterfield, o tânără speranță ce promite o carieră strălucitoare în actorie. În vârstă de 20 de ani, Asa nu se afla la prima sa producție când a acceptat rolul principal și nici nu era prima dată când avea un schimb de replici cu Ben Kingsley. Cei doi actori au avut ocazia să interpreteze împreună la turnarea peliculei „Hugo” (2011).

Nu doar actorii sunt cei care au contribuit la un proiect deosebit, însă prea puțin înțeles în rândul specialiștilor în domeniu. Muzica epică – ce aparține compozitorului Steve Jablonsky, cu peste 70 de partituri la activ și o carieră impresionantă în domeniul muzical – însoțește producția pe tot parcursul ei, din dorința de a transmite emoții în cadrul scenelor cu impact.

Dacă ar fi să conferim credit peliculei pentru un departament specific, acesta ar fi cel al imaginilor generate pe calculator. Secvențe întregi sunt realizate minuțios, iar scenele grandioase, care subliniază și mai mult apartenența la genul SF, au fost proiectate fără cusur.

Așa cum filmul sugerează, poate ar fi mai bine să realizăm că viitorul aparține celor foarte tineri, iar încurajarea spre dezvoltare prin intermediul tehnologiei ar putea fi calea spre un viitor mai bun.

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *