Muzeul egiptean din Cairo a început de joi 14 iulie, să expună unele dintre cele mai vechi papirusuri din țară, datând de peste 4500 de ani, care înfățișează detaliat viața de zi cu zi a constructorilor piramidelor.

Artefactele datează de la a patra dinastie a regelui Khufu, cunoscut de asemenea sub numele de Kheops, pentru care Marea Piramidă de la Giza a fost construită ca mormânt.

Ministrul egiptean al antichităților, Khaled el-Anany a declarat pentru reporterii prezenți, în timp ce expoziția a fost dezvăluită, că papirusurile au fost descoperite în anul 2013, de către misiunea Egipto-franceză, în niște peșteri din portul Wadi el-Jarf. Portul antic este localizat la 119 km de orașul Suez.

El-Anany a adăugat că obiectele expuse sunt cele mai vechi papirusuri din Egipt. Șeful muzeului Tarek Tawfiq a spus despre papirusuri că înfățișează rutina zilnică a muncitorilor care transportau, printre altele, materiale de construcție de la portul din Marea Roșie până la Giza.

Conform lui Hussein Abdel-Bassir, director general al platoului de la Giza, sunt expuse deja șase din cele treizeci de papirusuri descoperite: „Acestea arată puterea administrativă și natura esențială a statului din perioada lui Khufu”.

Unul dintre papirusuri a aparținut unui lucrător cu vechime, pe nume Marr, care a jucat un anumit rol în construcția piramidei, acoperind o perioadă de trei luni de lucru, oferind informații despre îndatoririle sale, inclusiv transportul de piatră de-a lungul râului Nil și a canalelor sale.

Curatorul muzeului egiptean, Sabah Abdel-Razek a spus agenției de presă de stat că alte papirusuri au dezvăluit informații despre distribuția porțiilor de mâncare pentru muncitori, într-unul dintre papirusuri fiind ilustrat, în hieroglife, numărul de oi aduse.

Potrivit lui el-Anany, descoperirea a semnalat și faptul că Egiptul deține o comoară de antichități ce așteaptă încă să fie descoperită.

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *