„Doctor Strange” a apărut pe ecrane direct din universul Marvel, iar regizorul responsabil de această experiență vizuală extraordinară este Scott Derrickson. Pentru cei familiarizați cu celebrele benzi desenate ale lui Stan Lee, apariția în cinematografe a îndrăgitului personaj este o adevărată încântare, fiind primit cu entuziasm de către fanii genului.

Povestea este ușor de înțeles, pe parcurs devenind o încântare, atât pentru adulți, cât și pentru copii. Stephen Strange este un doctor neurochirurg care, în urma unui accident de mașină, devine incapabil să își mai folosească mâinile, implicit să mai intre în operații. În căutarea disperată de a-și recupera viața de odinioară, Doctor Strange ajunge la Kamar-Taj, dar în loc de ceea ce își dorește să obțină, va primi ceea ce are nevoie. Astfel, personajul principal ajunge dintr-un neurochirurg celebru, noul apărător al planetei, trecând printr-o serie de transformări interioare care îl vor face un om mai bun.

Pelicula, cu o durată de 115 minute, transpune privitorul într-o lume de poveste atât de fabulos realizată prin efecte speciale. Pentru acestea, Hollywood Film Award i-a acordat premiul la categoria Efectele vizuale ale anului.

Benedict Cumberbatch și Mads Mikkelsen sunt surpriza acestei pelicule, între cei doi creându-se o chimie vizibilă pe marele ecran. Ambii actori au performat în pelicule celebre, de succes, demonstrându-și talentul nu doar o dată.

Însă, dincolo de toate acestea zace filozofia lumii, repovestită într-o manieră interesantă, menită să atragă atenția publicului. „Doctor Strange” vorbește despre călătoria interioară, unde există o luptă permanentă cu sine, iar negarea propriei esențe ne face să fim propria noastră piedică în calea spre reușită.

Însă „Doctor Strange” conține mult mai multe detalii, care fac și mai savuroasă urmărirea firului acțiunii, combinând, în final, ingrediente pentru un cocktail surprinzător.

Personalitatea personajului principal este cea a unui om prea plin de sine, încrezător că le știe pe toate. Această atitudine îl face să vorbească superior chiar și cu cea care îi va deveni, într-un final, maestru, într-o lume a misticismului și magiei.

Strange este individul ciudat, căruia îi place să umilească oamenii prin ceea ce cunoaște – fiind admirat, în mod paradoxal, pentru inteligența sa și siguranța pe care le afișează. În relațiile interumane, el este doar un individ egocentrist, incapabil să vadă dincolo de globul său de sticlă. Percepția sa asupra lumii în care trăiește îi este cu adevărat schimbată de către Cea Antică.

Călătoria la Kamar-Taj este întocmai ca una spirituală, menită să aducă iluminare unui personaj tulburat de propriile sale frământări, doar că, în acest caz, personajul urmărește vindecarea trupului, însă primește o renaștere a spiritului. Această aventură a lui Stephen Strange este asemănătoare cu o călătorie inițiatică în mistica Indie, unde, la fel ca și în film, învățăcelul își cunoaște maestrul, trebuind să-i demonstreze celui din urmă că este demn de a primi înțelepciunea universului.

Prin dialogurile și discursurile din prima parte a peliculei, când începem să ne familiarizăm cu personajele, suntem aruncați într-o lume în care există un amestec de știință și misticism. Explicații ale misticismului prin știință pot fi întâlnite în episoadele din emisiunea „Through the wormhole”, prezentată de mult îndrăgitul actor Morgan Freeman, însă explicarea științei prin magie sau schimbarea legilor fizicii, nu poate fi întâlnită decât în lumi fantastice, așa cum este cea a universului Marvel, din care „Doctor Strange” face parte.

În film, regăsim idei din alte pelicule, transpuse într-o altă manieră, dar, în esență, aceleași. Fac referire la câteva scene prezente în „Doctor Strange” care au ca punct de inspirație celebra peliculă „Inception” (2010). Astfel de efecte, în care întreaga lume este distorsionată într-un plan imaginar/paralel, fără a afecta cu adevărat Terra reală, sunt de o deosebită frumusețe, oferind un spectacol memorabil. Însă cel mai interesant mi se pare că o astfel de scenă îmi amintește de desenele animate ale copilăriei, unde un personaj aleargă printr-un fel de vortex, dorind să tranziteze timpul pentru o deplasare mai rapidă prin spațiu. Toate acestea la un loc vorbesc despre aceeași teorie care sugerează că timpul și spațiul sunt supuse modificării, nimic nefiind de neschimbat.

Benedict Cumberbatch reușește să creeze un personaj care vrea totul, știe tot, dar, în același timp, nimic nu-l mișcă. O astfel de interpretare pare ușoară la o primă vedere, dar în realitate este mai mult decât dificilă. Partenerul său de platou, Mads Mikkelsen, interpretul personajului negativ, a avut o misiune ceva mai ușoară cu rolul său, acesta venind după ce Mads oferise potențialul maxim al jocului său actoricesc în serialul de televiziune „Hannibal”. Cu rolul lui Hannibal, Mikkelsen a dat o reprezentație de zile mari, intrând în pielea personajului cu atât de multă ușurință, încât, aparent, interpretul a devenit sinonim cu doctorul Lecter. Nu se poate spune despre Mads că în pelicula „Doctor Strange” nu și-a abordat personajul cu profesionalism, dar este evident că rolul ce îl va urmări până la sfârșitul carierei l-a abordat cu un an înainte.

Regizorul Scott Derrickson s-a născut în 1977 în Denver, S.U.A. Până la vârsta de 39 de ani a reușit să regizeze 8 producții, a scris scenariul pentru alte 10, iar pentru un număr de 7 pelicule a fost producător. Dintre cele mai cunoscute filme ale sale putem aminti: „Exorcizarea lui Emily Rose” (2005) și „The Day the Earth stood still” (2008). Cu un asemenea talent, nu ne putem aștepta decât la mai multe pelicule bine realizate din partea lui Derrickson.

Benedict Cumberbatch s-a născut în 1976, în Londra. Acesta provine dintr-o familie de actori, părinții săi fiind  Wanda Ventham și Timothy Carlton. Bunicul său a fost comandantul unui submarin, Henry Carlton, iar străbunicul său a fost diplomatul Henry Arnold Cumberbatch.

Benedict a urmat cursurile școlilor Brambletye și Harrow, iar pe când se afla la Harrow a obținut o bursă în arte, pictând pe pânză de mari dimensiuni, în ulei. La terminarea studiilor și-a luat un an liber, timp în care a predat engleza ca voluntar, în mânăstirea tibetană Darjeeling, India. La întoarcerea sa, Benedict a început să studieze drama la Universitatea din Manchester. Și-a continuat cursurile de actorie la „London Academy of Music and Dramatic Art”. La finalizarea acestora avea deja un agent de reprezentare.

Benedict Cumberbatch a lucrat în teatru, film, televiziune și radio. Actorul britanic este cunoscut publicului, în mod special pentru serialul de televiziune „Sherlock”, care a început a fi difuzat din anul 2010. Acesta are 4 sezoane la activ, cu 3-4 episoade per sezon. „Sherlock” a fost nominalizat de 133 de ori – o dată la Globul de Aur, în anul 2013 – iar pentru succesul său a primit 76 de premii.

Alte pelicule cu Benedict Cumberbatch, extrem de cunoscute spectatorilor sunt: „Atonement” (2007), „The Other Boleyn Girl” (2008), „The Whistleblower” (2010), „War Horse” (2011), „12 Years a Slave” (2013), „Star Trek Into Darkness” (2013), „August: Osage County” (2013), „The Imitation Game” (2014) și „Zoolander 2” (2016).

Cumberbatch și-a împrumutat vocea unor pelicule fantastice și animații, cum ar fi: „Penguins of Madagascar” (2014), „The Hobbit: The Battle of the Five Armies” (2014), „The Hobbit: The Desolation of Smaug” (2013) și „The Hobbit: An Unexpected Journey” (2012).

Benedict a fost numit Comandant al Ordinului Imperiului Britanic, de către regina Elisabeta a II-a, în anul 2015, pentru serviciile aduse coroanei prin întreaga sa activitate.

Mads Mikkelsen este un actor de origine daneză, născut la Copenhaga, în 1965. El este considerat a fi întruchiparea succesului danez în cetatea filmului, cel mai recent după jumătatea anilor ’90. Acesta devine cunoscut publicului larg odată cu lansarea din 2004 a peliculei „King Arthur”. „Casino Royale” (2006) îl readuce sub reflectoarele hollywoodiene, împărțind covorul roșu cu Daniel Craig și Eva Green. În 2010, revine pe marile ecrane cu pelicula „Clash of the Titans”, pentru ca anul următor să îl interpreteze pe Rochefort în „The three musketeers”. 2016 pare să fi fost un an plin pentru Mikkelsen. După „Doctor Strange”, Mads a performat și pentru un film de scurt metraj, „Le Fantôme”, iar începând cu 15 decembrie 2016, îl vom putea urmări cu interes în noul episod din saga Star Wars: „Rogue One: A Star Wars Story”.

Însă nu doar peliculele amintite sunt responsabile pentru succesul lui Mikkelsen, serialul de televiziune „Hannibal” contribuind și el, cu mult. „Hannibal” a rulat între 2013 și 2015, având trei sezoane, iar îndrăgitul actor danez a încântat spectatorii printr-o interpretare absolut fabuloasă a rolului, deja celebrului personaj, Hannibal Lecter.

Tilda Swinton este o actriță britanică, prezență constantă în filme deosebite. Ea s-a născut la Londra, în 1960, având o mamă de origine australiană și un tată britanic, ofițer de armată. Swinton are o descendență puternică, nu doar engleză, ci și irlandeză, cât și scoțiană. Tilda a urmat cursurile de Științe sociale și politice de la Universitatea Cambridge, absolvind în 1983, cu o diplomă în literatură engleză. În timpul studenției, aceasta a jucat nenumărate roluri, alăturându-se apoi, pentru un sezon, Royal Shakespeare Company. Tilda a părăsit după un an compania, deoarece gusturile acesteia pentru actorie se schimbaseră, căpătând o atracție către producții unice și bizare. Având o alură deosebită și cu o înălțime impozabilă pentru o femeie, Tilda a acceptat și roluri destinate bărbaților. Un astfel de rol este cel al lui Mozart, în „Mozart and Salieri”.

Pe marele ecran debutează cu „Caravaggio”, în 1986. Întreaga sa carieră însumează 70 de titluri – în cinematografie, televiziune, documentare și scurt metraj. Dintre cele mai cunoscute pelicule în care talentata actriță și-a lăsat amprenta, putem aminti: „Vanilla Sky” (2001), „Constantine” (2005), „The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe” (2005), „Michael Clayton” (2007), „The Chronicles of Narnia: Prince Caspian” (2008), „The Curious Case of Benjamin Button” (2008), „The Chronicles of Narnia: The Voyage of the Dawn Treader” (2010), „The Grand Budapest Hotel” (2014) și „Hail, Caesar!” (2016).

Steve Ditko și Stan Lee au creat personajul Strange în 1963, acesta devenind îndrăgit de fanii din întreaga lume. Dacă cel dintâi este responsabil de creația vizuală, cel de-al doilea este creatorul poveștilor și al dialogurilor prezente în benzile desenate.

Stan Lee este realizator de benzi desenate, scriitor, producător, redactor, editor și personalitate de televiziune. Acesta s-a născut în 1922, în Manhattan, New York, Statele Unite. La venerabila vârstă de 93 de ani, Lee încă se bucură de activitate, realizând creații digitale. Este probabil cunoscut de publicul tânăr, nu doar pentru celebrele sale personaje de desene animate, ci și pentru aparițiile sale secvențiale, numite cameo, din peliculele ce dau viață super-eroilor.

„Doctor Strange” (2016) reunește actori talentați și reprezintă efortul mai multor oameni dedicați meseriei lor, aducând pe marele ecran un film fantastic, de acțiune. Costumația este una atent aleasă, mare parte din recuzită având inspirație asiatică tradițională. Efectele speciale și cele vizuale sunt de o bună calitate, acestea impresionând spectatorii și având în spate munca unei vaste echipe.

Special pentru fanii genului fantastic, creatorii Marvel demonstrează încă o dată că personajele preferate pot prinde viață, într-un mod spectaculos, sub bagheta unui regizor atent la detalii.

Titlu: „Doctor Strange” (2016)
Gen: fantastic
Regizor: Scott Derrickson
Scenariști: Jon Spaihts, Scott Derrickson și C. Robert Cargill, bazat pe benzile desenate Marvel ale lui Steve Ditko și Stan Lee
Producători: Victoria Alonso, Stephen Broussard, Louis D’Esposito ș.a.
Muzică: Michael Giacchino
Distribuție: Benedict Cumberbatch, Chiwetel Ejiofor, Rachel McAdams ș.a.
Durată: 115 minute
Buget estimat: 165.000.000 $

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verificare anti-roboți *Captcha loading...