Oamenii de știință declară că un grup necunoscut anterior de fermieri din Epoca de piatră ar fi introdus agricultura în zona asiatică de sud, ceea ce concurează cu mai vechi teorii care au atribuit răspândirea agriculturii unei alte populații.

Cercetări anterioare subliniază că un singur grup de vânători-culegători au dezvoltat agricultura în Orientul Mijlociu acum aproximativ 10.000 de ani și că aceștia au migrat spre Europa, Asia și Africa, unde, gradual, au înlocuit populația locală ori s-au amestecat cu aceasta.

Însă, oamenii de știință, care au analizat rămășițe antice umane pe care le-au găsit în munții Zagros din Iranul de azi, spun că acestea au aparținut unui grup diferit de oameni care, se pare, că au învățat agricultura cam în aceeași perioadă cu verii lor îndepărtați din Anatolia, Turcia de azi.

„Exista această idee că ar fi fost un grup de inventatori geniali care au dezvoltat agricultura” a spus Joachim Burger, unul dintre autorii studiului publicat în revista Science. „Acum putem observa că sunt grupuri diferite genetic.”

Cercetătorii din Europa, Statele Unite și Iran, care au examinat ADN-ul unor fragmente de oase vechi de peste 9000 de ani, aflate într-o peșteră în apropiere de Eslamabad, la 600 de km sud-vest de capitala iraniană, Teheran, au descoperit că acestea aparțineau unui bărbat brunet, cu ochi căprui și piele măslinie.

Ceea ce au găsit a fi intrigant la acesta este că dieta lui includea cereale, semn că învățase să cultive recolte, a declarat Fereidoun Biglari, de la Muzeul Național al Iranului, implicat și el în studiu.

Împreună cu alte trei genoame din munții Zagros, cercetătorii au fost capabili să își creeze o imagine despre populația ai cărei descendenți moderni pot fi găsiți în Afghanistanul și Pakistanul de azi, dar și printre membrii comunității religioase iraniene zoroastriene – după cum a relatat Biglari.

Oamenii din Zagros au gene diferite față de europenii moderni sau de strămoșii agricultori din vestul Anatoliei și Greciei, a adăugat Joachim Burger, antropologist și genetician al populaților, de la Universitatea Johannes Gutenberg din Mainz, Germania.

El a declarat că autorii studiului au calculat că acele două populații, cel mai probabil, s-au despărțit acum 50.000 de ani, la scurt timp după ce oamenii au început să părăsească Africa.

Burger a completat că, deși cele două populații antice de agricultori nu s-au amestecat, este probabil ca aceștia să fii știut unii de la alții sau să se fii învățat reciproc, având în vedere faptul că dezvoltarea agriculturii este ceva complex și, prin urmare, e improbabil ca agricultura să se fii dezvoltat spontan de două ori, în aceeași perioadă.

„Ar fi trebuit să construiești case, să defrișezi pădurea, să cultivi mai multe plante pentru a asigura o cantitate suficientă de apă. Ar fi trebuit, de asemenea, să domesticești mai multe animale, să fii capabil să macini făina și să coci pâine.” – a mai adăugat Burger. „Acesta este un procedeu uriaș, care durează mai multe mii de ani.”

În final, Joachim Burger a spus despre descoperiri că ar putea ajuta în elucidarea unor dezvoltări importante din istoria umanității, care au fost neglijate datorită obiceiului cercetătorilor de a se concentra pe mișcările populaților migratoare din teritoriul Europei.

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *