Producția aparține unui an de cotitură din istoria universală a umanității. Așa cum 1989 a însemnat formarea și modelarea unui nou început pentru multe state din sud-estul Europei, tot așa „Dead Poets Society” vorbește, într-un limbaj plin de subtilitate, despre adevărata îndrumare și sculptarea tinerelor minți (acestea necesitând o instruire extraordinară pentru a obține realizări grandioase).

În rândurile nostalgicilor, pelicula ce îl are în distribuție pe regretatul mare actor Robin Williams (a nu fi confundat cu Robbie Williams, cântăreț britanic), poate fi cu lejeritate comparată cu o altă mare capodoperă: „To Sir, With Love” (1967); aceasta din urmă fiind una dintre acele mari filme clasice, de odinioară.

Fără a ne da seama până la capăt de legătura între cele două producții, putem spune că personajul reprezentativ este pentru ambele profesorul – menit să treacă doar un sezon prin viața elevilor săi, dar care lasă în urma sa un impact puternic: o lecție pentru o viață. Sidney Poitier, interpretul principal din „To Sir, With Love”, al cărui personaj a fost folosit drept model pentru mai multe generații, nu poate fi egalat – și, de ce nu, înlocuit – decât de Robin Williams, cu al său rol John Keating.

Cele două filme aparțin unor decade diferite ale secolului trecut însă, parțial măcar, abordează un subiect similar: cel al profesorului care va marca viața elevilor săi, schimbându-le traseul spre un curs pe care tinerii nu l-ar fi întrezărit, de altfel, de bunăvoie, dar care, în cele din urmă, schimbă regulile jocului. Pentru a nu se înțelege nimic greșit, trebuie să menționăm că, în niciuna dintre cele două pelicule, profesorul nu intenționează să le impună învățăceilor săi o traiectorie bine stabilită, conformă cu normele societății, ci dorește să le arate o cale spre a fi nonconformiști, oameni în toată firea (într-o zi), responsabili de deciziile lor și drumul ales.

Dacă ar fi să definim într-un fel „Dead Poets Society” (1989), atunci am spune că este o producție neconvențională, nesupusă, diferită, care dorește să prezinte dinamica acțiunii altfel: împingând limite și dând naștere visurilor celor mai îndrăznețe. Tot așa decurge și relația lui Keating cu protejații săi – le dă aripi să viseze, încredere pentru a rezista ca, într-o bună zi, puii să devină lei și tinerii să trăiască, nu doar să existe.

Dacă „To Sir, With Love” pune accent pe viața și influența profesorului asupra studenților săi, de data aceasta, „Dead Poets Society” urmărește grupul de elevi, aflat la un prestigios internat de băieți, care marchează viața celorlalte personaje.

Dramatic și romantic, încurajator și totuși, pe alocuri, patetic (prin figura puternică ce domină o mini-societate, fără ca cea din urmă să poată riposta), astfel ar putea fi descris filmul de față.

Ca mai toate producțiile inspiratoare, incită și portretizează o lume în care cel mic și asuprit reușește să se opună tiraniei de nedescris, exercitată de către cel aflat la putere. Trezindu-ne la realitate și privind în jur, vedem cum, încă de la cel mai mic nivel și până la structurile macro, nimeni nu are o voce proprie, nimeni nu se ridică spunând „ de ajuns!” și nimeni nu denunță asuprirea ori „vasalitatea”.

În tot acest context, alăturând gânduri nobile (parte a unei ficțiuni) realității copleșitoare, putem spune drept că astfel se înfăptuiește un vis: visul american vândut de Hollywood, cu scopul de a câștiga simpatie și de a vinde megalo-proiecte motivaționale cu rol de inspirație (bineînțeles că nimic din toate acestea nu este realizabil, din însăși cauza naturii umane obediente și fără prea mari năzuințe).

În pofida a tot ceea ce am spus până acum, „Dead Poets Society” este un film grandios, dornic să servească drept model tinerilor, lăsând în urmă sentimente frumoase și o lecție puternică de învățat. Poate că tocmai rolul moralizator l-a determinat pe Robin Williams să accepte interpretarea personajului său, însă, cu siguranță, John Keating nu putea fi realizat de niciun alt actor.

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verificare anti-roboți *Captcha loading...