„Being John Malkovich” este o producție din anul 1999, în regia lui Spike Jonze, având nume mari de actori cap de afiș. John Malkovich este subiectul și interpretul în această peliculă aparent ciudată. Filmul are o temă centrală puternică, mai degrabă subtilă decât metaforică: manipularea și aparențele. Dacă în alte pelicule un astfel de subiect este tratat ca o metaforă pe care mai mult trebuie s-o ghicești decât s-o înțelegi, în „Being John Malkovich”, aceasta devine literalmente manipulare.

Firul epic al poveștii fantastice este ușor de urmărit, având cinci personaje în jurul cărora se învârte acțiunea. Fiecare dintre personaje este demn de un tratat de psihologie. Malkovich se interpretează pe sine până în punctul în care corpul îi este preluat de către personajul principal, un păpușar. De altfel, acțiunea se învârte în jurul acestei idei despre păpuși și păpușari sau, mai bine zis, cine manipulează pe cine.

Lumea fictivă în care suntem introduși, ca simpli spectatori, este o lume ca a noastră, diferența fiind că în film, omul este manipulat la propriu. Gama largă în care se extinde paleta personalităților personajelor este veridică, nu doar pentru acest film, ci este perfect valabilă și în viața noastră de zi cu zi. La o atentă analiză asupra peliculei, observăm diferite tipologii: paranoicul temător de manipulare, obsedatul de imortalitate, artistul maniac obsedat de o singură femeie, lesbiana aflată în negarea sexualității sau dominatoarea dornică de faimă și averi. În acest punct, ajungem la concluzia că perfecțiunea umană nu există, iar aparențele înșală, astfel încât cel care pare perfect este cu siguranță un om cu mai multe probleme decât am crede.

Probabil că manipularea sau sfera psihologică nu ocupă locul principal în scenariul producției, însă cu siguranță „În mintea lui John Malkovich” este un film sclipitor, original, așa cum nu a mai existat până acum. Dacă ar fi să existe o listă cu filme obligatoriu de vizionat pentru pasionații cinematografiei, cu siguranța acesta ar fi pe unul dintre primele locuri. De altfel, nu doar scenariul și regia sunt impresionante, ci și jocul actoricesc este deosebit. Actorii aleși pentru această peliculă sunt adevărați profesioniști, aceștia reușind să transpună spectatorul în poveste, în același timp transmițând din spatele ecranului emoția și sentimentul pe care personajele le trăiesc.

Consider că pentru realizarea unei asemenea pelicule este necesară munca în echipă. Poate de aceea se observă coordonarea între scenariu, actori, regie, imagine și costume. Spre exemplu: scenariul necesită ca imaginea să implice, în unele secvențe, culori reci, pe când în altele, nuanțe calde – toate acestea combinate cu atitudinea personajelor, dar și însoțite de costumația adecvată, conferă în final o imagine de ansamblu completă din toate punctele de vedere, creând un tot unitar.

„Being John Malkovich” face parte din categoria filmelor independente. Filmul independent sau, așa cum mai este cunoscut, filmul indie, este un gen produs în cea mai mare parte, dacă nu integral, în afara rețelei de mari studiouri de film, dar și distribuit de către agenții independente. Filmul independent se distinge prin conținut și stil, adesea, dar nu întotdeauna, producția dispunând de un buget cu mult mai mic decât cel al marilor studiouri. Marketingul acestui gen se caracterizează prin lansarea limitată, însă mai există cazuri în care se alocă un buget considerabil campaniilor de publicitate și lansărilor „generoase”. De cele mai multe ori, lansarea unui astfel de film are loc la festivaluri de film locale, naționale sau internaționale, înainte de data propriu-zisă a distribuirii acestuia. Totuși, un astfel de film indie poate rivaliza cu un film produs de marile studiouri, dacă i se alocă buget corespunzător și o distribuție atent aleasă.

În cazul de față, avem de-a face cu o peliculă căreia i s-a acordat un buget mai mult decât generos, rezultatul putând fi vizibil. Regizorul responsabil de această producție este Spike Jonze. Acesta a realizat în cariera sa regizorală 48 de producții, în cea mai mare parte a lor documentare, scurt-metraje, video-documentare, dar și câteva filme: „Her” (2013), „Where the Wild Things Are” (2009), „Adaptation.” (2002) și „Being John Malkovich” (1999). Cariera lui Spike Jonze nu se limitează doar la regie, el fiind scenarist și producător al unor cunoscute producții. În 2013, primește un premiu Oscar pentru scenariul filmului „Her”.

Charlie Kaufman este scenaristul care a dat viață peliculei „În pielea lui John Malkovich”. Câștigător al unui premiu Oscar pentru unul dintre scenariile sale, acesta a creat poveștile câtorva dintre producțiile rămase celebre în filmografia contemporană. Kaufman este probabil mai bine cunoscut pentru peliculele al căror scenariu l-a realizat, cum ar fi „Confessions of a Dangerous Mind” (2002) sau „Eternal Sunshine of the Spotless Mind” (2004).

Însă nu doar echipa de producție este responsabilă pentru acest film, distribuția deținând și ea un rol major în realizarea unei pelicule memorabile. John Cusack joacă rolul principal în „Being John Malkovich”, având o interpretare care impresionează publicul.

John Paul Cusack s-a născut în 1966 în Illinois, S.U.A., într-o familie irlandezo-americană. Cu excepția mamei sale, o fostă profesoară de matematică, întreaga sa familie face parte din lumea spectacolului. Tatăl său, Dick Cusack a fost actor și realizator de film. Frații lui John, Joan, Ann, Bill și Susie Cusack sunt cu toții oameni de teatru. Întocmai ca și frații săi, John devine membru al Chicago’s Piven Theatre Workshop, încă de când era în școala elementară. Până la vârsta de 12 ani, a realizat mai multe producții de scenă, a pus voce pentru reclame și filme industriale. Debutul în filme l-a realizat pe când avea 17 ani, performând alături de Rob Lowe și Andrew McCarthy într-o comedie-romantică: „Class” (1983). A interpretat mai multe roluri până în 1990, iar apoi s-a dedicat, vreme de mai mulți ani, unor proiecte de scenă. Patru ani mai târziu, i se alătură doi prieteni din liceu în fondarea unei companii de film.

Prima realizare a acestora este comedia „Grosse Pointe Blank” (1997), care devine o relansare în lumea filmului a lui John Cusack. În același an, interpretează roluri care atrag atenția publicului cu alte două pelicule: „Con Air” și „Midnight in the Garden of Good and Evil”. În „Con Air”, are ocazia să joace alături de nume mari ale filmului: John Malkovich, Nicolas Cage sau Steve Buscemi, pe când în „Midnight in the Garden of Good and Evil”, alături de talentatul actor Kevin Spacey, va avea privilegiul să învețe arta filmului de la nimeni altul decât Clint Eastwood. Poate că acest an, 1997, este cel care îi transformă cu adevărat cariera tânărului John Cusack.

Înclinația lui Cusack spre producții mai puțin comerciale îl fac să accepte rolul din „În mintea lui John Malkovich”, pentru care tânărul va primi o nominalizare la premiile  Independent Spirit. Cariera actorului însumează aproximativ 80 de titluri de film, dintre care cele mai cunoscute sunt: „High Fidelity”, „Serendipity”, „1408” sau „2012”. Pentru cariera sa de până acum, i s-au acordat 17 nominalizări, 7 premii și o nominalizare la Globul de Aur.

Catherine Keener este o altă actriță talentată care a realizat un rol puternic în pelicula din 1999. Cariera ei însumează aproximativ 70 de titluri de film, 2 nominalizări la Oscar, 16 premii câștigate și alte 51 de nominalizări. Născută în 1959, în Miami, Florida, S.U.A., aceasta este fiica soților Keener, proprietari ai unui magazin auto. Descendența acesteia este una puțin ciudată – libaneză din partea mamei, iar din partea paternă engleză, scoțiană și germană. După 30 de ani de carieră, Catherine a rămas în memoria publicului cu pelicule ca: „8mm” (1999), „The 40-Year-Old Virgin” (2005), „Capote” (2005), „Into the wild” (2007) și „Captain Phillips” (2013).

În ceea ce o privește pe actrița Cameron Diaz, aceasta nu are nevoie de alte introduceri. Cameron s-a născut în 1972, în San Diego, California, S.U.A., dintr-un tată cubano-american și o mamă englezo-germană. Cu o astfel de genetică, nu e de mirare că tânăra a părăsit casa părintească la 16 ani pentru a vizita locuri precum Japonia, Mexic, Australia, Maroc și Paris. Tânărul model, în vârstă de 21 de ani, proaspăt întoarsă în California, obține un rol în filmul „Masca” (1994). Odată cu această comedie, Diaz își începe cariera de actriță.

Ajunsă la vârsta de 44 de ani, Cameron Diaz a acumulat, în cei peste 20 de ani de carieră, aproximativ 50 de titluri de film, 4 nominalizări la Globurile de Aur, 28 de premii câștigate și alte 78 de nominalizări. Din lunga listă de filmă în care actrița a performat, publicul este mai familiar cu titluri precum „My Best Friend’s Wedding” (1997), „There’s Something About Mary” (1998), „Charlie’s Angels” (2000), „Vanilla Sky” (2001), „Gangs of New York” (2002), dar și cu filmele de animație din seria „Shrek”, unde împrumută vocea Fionei.

Talentatul actor John Malkovich s-a născut în 1953, în Christopher, Illinois, S.U.A. Este fiul lui Joe Anne, proprietara unui ziar local și al lui Daniel Leon Malkovich, director pentru conservarea statului. Bunicii din partea tatălui erau originari din Croația. În 1976, Malkovich se alătură nou formatului teatru Chicago’s Steppenwolf, deținut de prietenul său, Gary Sinise. În 1984, Malkovich joacă alături de Dustin Hoffman pe Broadway, într-o readaptare a piesei „Moartea unui comis-voiajor”, piesă care a avut un asemenea succes, încât li s-a cerut să realizeze după aceasta un film de televiziune. Pentru această performanță, John este recompensat cu un premiu Emmy, în 1986.

Au urmat și alte filme: „The Killing Fields” (1984) și „Menajeria de sticlă” (1987), însă probabil că va rămâne în memoria publicului ca Vicontele Valmont din „Legături periculoase” (1988). Industria îl remarcă pentru acest personaj, talentul său fiind pus în valoare de către Michelle Pfeiffer și Glenn Close, în această producție de epocă. În 1993, revine în atenția publicului cu un rol magistral, un asasin politic, în pelicula lui Wolfgang Petersen, „În bătaia puștii”. Aici, Malkovich împarte replici cu experimentatul Clint Eastwood, dar mai tânărul actor se ridică la înălțimea starului filmelor de aventură. În urma acestui film, John Malkovich este nominalizat atât la Premiile Academiei, cât și la Globul de Aur, pentru modul său unic de interpretare.

Cu peste 90 de filme în palmares, Malkovich a demonstrat, pe întreg parcursul carierei sale, că este un actor talentat, capabil să interpreteze personaje dintre cele mai dificile. De asemenea, el nu se poate limita doar la o singură categorie de film. În 2014, și-a asumat rolul piratului Edward Teach, cunoscut drept „Barbă-neagră”, însă, din păcate, serialul „Crossbones”, produs de rețeaua americană NBC, nu a avut un atât de mare succes, astfel că a fost anulat după doar un sezon.

Vasta sa filmografie îl plasează pe Malkovich printre talentații de la Hollywood. Publicul larg este, poate, mai puțin familiarizat cu acest actor, dar peliculele în care și-a lăsat amprenta sunt cu siguranță cunoscute. Dintre acestea, putem aminti: „The Man in the Iron Mask” (1998), unde joacă alături de alte nume grele ale cinematografiei, cum ar fi Jeremy Irons, Leonardo di Caprio, Gérard Depardieu și Gabriel Byrne; „Shadow of the Vampire” (2000), unde joacă alături de Willem Dafoe; „Un film vorbit” (2003), care îl aduce pe actor alături de nume celebre de actrițe, cum ar fi Catherine Deneuve și Irene Papas.

2006 este anul în care Malkovich se reunește cu Jeremy Irons în fantezia-aventură „Eragon”, iar un an mai târziu, John se alătură distribuției din pelicula animată „Beowulf”. „Mutant Chronicles” (2008), „Red” (2010), „Red 2” (2013), „Casanova Variations” (2014) și „Zoolander 2” (2016) sunt alte câteva filme asupra cărora John Malkovich și-a lăsat amprenta de-a lungul anilor.

Recent, actorul a anunțat realizarea unui film pe care noi nu-l vom vedea niciodată în timpul vieții noastre. Filmul „100 Years: The Movie You Will Never See” este realizat întocmai ca rețeta unui vin bun. Povestea acestui film a intrigat o lume întreagă: Malkovich este scenaristul și actorul filmului, Robert Rodriguez este regizorul; împreună, cei doi au decis să realizeze un film inspirat de Louis XIII Cognac, companie cu care s-au asociat. Pentru a realiza acest cognac, este nevoie de 100 de ani. Filmul, având data de lansare: anul 2115, va fi păstrat până atunci într-un seif high-tech, încastrat în sticlă antiglonț, ce se va deschide automat pe 18 noiembrie 2115, data premierii filmului pentru care Malkovich și Rodriguez au lansat 1000 de invitații, pentru a fi înmânate descendenților.

Titlu: Being John Malkovich (1999)
Gen: dramă fantastică
Regizor: Spike Jonze
Scenarist: Charlie Kaufman
Producători: Steve Golin, Charlie Kaufman, Michael Kuhn, Vincent Landay, Sandy Stern, Michael Stipe
Muzică: Carter Burwell
Distribuție: John Malkovich, John Cusack, Cameron Diaz, Catherine Keener ș.a.
Durată: 112 minute
Buget estimat: 13.000.000 $

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verificare anti-roboți *Captcha loading...