„Frumoasa și Bestia” a fost publicată pentru prima dată în 1740, de romanciera Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve. Versiunea extinsă a autoarei a fost rescrisă și publicată, 16 ani mai târziu, într-o revistă pentru copii, de către  Jeanne-Marie Leprince de Beaumont. De atunci, s-au rescris, republicat și realizat nenumărate adaptări care au rămas sau nu în amintirea publicului, însă ceea ce e cert este că filmul de animație al companiei Disney, lansat în 1991, va rămâne mereu în inimile de copii ale privitorilor.

2017 este anul surprizelor, cu pelicule interesante și dorințe cinematografice împlinite. Se pare că atât efectele vizuale, cât și cele digitale reușesc să scoată în evidență tot ceea ce este mai bun din poveștile care, oricum erau deosebite și de sine stătătoare. „Beauty and the Beast” (2017) a avut premiera la Londra, în 23 februarie a.c. Producția de mare succes a începutului de an a avut, până în acest moment, încasări care au depășit cu mult așteptările.

Filmul reinterpretează povestea clasică a lui Beaumont, aducând un omagiu animației care a făcut-o celebră. În linii mari, se păstrează ideea clasică lansată în 1991, având în vedere că printre companiile de producție participante la acest proiect se numără și Disney. Spun că ideea centrală s-a păstrat în linii mari pentru că mesajul care s-a dorit a fi transmis este unul adaptat timpurilor noastre. Dacă inițial era vorba doar despre un simplu remake al „Beauty and the Beast” (1991), odată ce Emma Watson a fost cooptată în echipa distribuției, personajul Belle a căpătat un contur mult mai evident. Tânăra actriță este cunoscută în industria filmului pentru rolul Hermione Granger din seria „Harry Potter”, însă în ultimii ani a dorit să demonstreze adevărata ei capacitate, pentru a nu se identifica doar cu personajul ei de debut. În prezent, tânăra este actriță, model și activistă. În anul 2014, Emma este aleasă „ambasador al bunăvoinței” în cadrul UN Women, unde a ajutat în lansarea campaniei „El pentru Ea”, în cadrul căreia bărbații sunt somați să susțină egalitatea între sexe.

Cu un astfel de portofoliu, nu este deloc de mirare că Watson a dorit pentru personajul ei, Belle, o voce puternică, un spirit independent și afirmarea într-o lume în care femeia era tratată ca un accesoriu. Ca și în animația din 1991, Belle este considerată o ciudată – pentru că nu se poate conforma normelor ce încorsetează o tânără inteligentă, înclinată spre studiu și cunoaștere – ea având o gândire „setată” cu mult înaintea timpului său.

Povestea originală, prezentă în mare parte și în „Beauty and the Beast” (2017), se deosebește de restul animaților Disney: ea nu este o prințesă și nici nu are nevoie să fie salvată, putând să aibă și singură grijă de sine. Însă ea este, în acest caz, eroul care va salva Bestia – personaj ce se dorește a fi o metaforă universală, întrupând ideea de caracter urât, neplăcut – putând fi acea fiară feroce ce zace în oricare dintre noi, dar care poate fi îmblânzită de o ființă plină de înțelegere și compasiune.

Toate aceste elemente nu ar fi putut să strălucească pe ecranul de proiecție fără realizările unei întregi echipe specializate în efecte speciale. Fără cei responsabili de machiaj și fără responsabilii de costume, nu s-ar fi scos în evidență trăsături și nici nu am fi primit un indiciu atât de puternic despre localizarea temporal-spațială. Cu toate acestea, meritul pentru succesul filmului „live-action” se acordă muzicii lui Alan Menken, responsabil cu partitura. Acesta are deja un istoric impresionant la activ, fiind specializat în animații. Ariana Grande și John Legend sunt cei care interpretează, într-un duo spectaculos, melodia cu același titlu ca și filmul. Bill Condon este regizorul acestui producții muzicale, scenariul rămânând în seama lui Stephen Chbosky și a lui Evan Spiliotopoulos. Cei doi s-au bazat pe scriptul din 1991, realizat de către Linda Woolverton – inspirată la rândul ei de Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve și Jeanne-Marie Leprince de Beaumont.

De această dată, putem spune că distribuția a fost la înălțime, cu nume sonore ale industriei, ce au oferit o reprezentație deosebită ori au dat farmec peliculei împrumutând vocile „obiectelor vii”. Astfel, pe lângă Emma Watson – Dan Stevens, Luke Evans, Josh Gad, Kevin Kline, Ewan McGregor, Ian McKellen sau Emma Thompson dau viață unei povești în care lecția iubirii se învață în cele mai dificile condiții.

Timp de 129 de minute, „Beauty and the Beast” (2017) ne transpune într-un loc magic, cu lecții de învățat și cu o poveste de iubire la fel de epică, pe cât este și filmul.

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verificare anti-roboți *Captcha loading...