Acesta este un film produs de americani, cu un buget estimativ destul de generos pentru un film independent, dar care, din păcate, a fost slab apreciat de către publicul amator de proiecții cinematografice. Spun asta pentru că încasările se realizează pe baza vizionărilor, iar conform datelor oficiale, pelicula nu a acoperit nici pe departe investiția efectuată inițial. Cu toate acestea, drepturile de difuzare erau deja cumpărate de platforma online Netflix, pentru care nu a contat deloc nici vizionarea și nici suma încasată în cinematografe. Practic, gigantul media online și-a permis să cumpere drepturile de distribuție bazându-se pe milioanele de abonați pe care îi are. Orice referire la suma obținută în final de Netflix pentru distribuirea peliculei este cât se poate de falsă, având în vedere că astfel de date nu sunt făcute publice de platformele de vizionare. La o săptămână după lansare, Ted Sarandos, șeful achizițiilor de conținut al companiei americane, a declarat oficial pentru „The Guardian” că „Bestii fără patrie” are peste 3 milioane de vizionări.

Pelicula este regizată de către Cary Joji Fukunaga, având la bază un roman de Uzodinma Iweala, însă prezintă cât se poate de real luptele, ce au loc pe continentul african, dintre rebeli și stat, vecini sau cele cu trupele Națiunilor Unite. Fukunaga s-a ocupat de realizarea scenariului timp de șapte ani, dorind să documenteze războiul civil din Sierra Leone, iar abia în al șaselea an de zbucium scriitoricesc face cunoștință cu romanul „Beasts of no nation”.

„Bestii fără patrie” este povestea  unui copil-soldat, Agu, aflat în mijlocul unui război civil care nu-i aparține, dintr-un stat nenumit din Africa. Întregul film ilustrează, în culori vii și într-un mod brutal, mizeria vieții pe care unii africani sunt forțați s-o suporte. Pelicula are în vedere să portretizeze lumea nevăzută și neștiută a statelor africane, în cel mai dur mod cu putință.

Bineînțeles că am putea să comparăm această dramă cinematografică cu „The Gods must be crazy”, comedie ce prezintă romanțat viața de pe continent a indigenilor din anii 1980, însă ar fi ca și cum am alătura un pisic pufos și inocent, unui tigru bengalez extrem de periculos.

Dacă vrei să faci cunoștință cu Africa zilelor noastre, atunci urmărește „Bestii fără patrie”, de unde vei afla că pe întinderea continentului negru există: corupție, trafic de arme, trafic de droguri, folosirea minorilor pe post de soldați ușor de manipulat, a căror unică modalitate de evadare din realitatea cotidiană – mult prea crudă – este folosirea de substanțe psihotrope sau a drogurilor încadrate la categoria de mare risc.

Omul este o ființă ciudată. El spune că luptă pentru libertate și eliberare de sub juguri imaginare, însă „civilizatul” pune cizma pe grumazul africanului, pe care nu-l consideră a fi mai mult decât o maimuță, declarând că Africa este în nevoie de ajutor și eliberare. Astfel de fapte fură libertatea și cultura ancestrală, moștenită de la înaintași. Copiii își vor uita identitatea, nu vor mai învăța despre trecutul lor, iar noua modalitate de joacă pe tărâmurile deșertice sau în junglă va include mânuirea de arme, trasul cu pușca, ochirea cu bazooka și jonglarea cu grenade.

Prin militarizarea statelor, fapt ascuns sub un paravan al milei „creștinești” – propagandă promovată de națiunile evoluate, se șterge o întreagă civilizație din istorie sau, dacă doriți, de pe fața pământului.

Poate că insuccesul filmului a fost provocat de obiceiul uman de a fugi de realitate sau poate că individul nu dorește să vadă nimic altceva decât norișori roz și praf de stele, însă adevărul despre realitatea care se desfășoară în paralel cu viețile noastre liniștite nu poate fi aruncată sub preș la infinit.

Agu este un copil vesel ce se joacă desculț cu prietenii săi din sătucul aflat undeva în inima Africii. El trăiește într-o casă creștină, modestă, dar curată, alături de familia sa: cei doi părinți, un frate adolescent, o surioară mai mică și un bunic senil. Liniștea îi este tulburată de război. Întâi au loc discuții, apoi se aud împușcături în depărtare, pentru ca, în final, trupele Națiunilor Unite să evacueze femeile, bătrânii și copiii din sat, despărțind astfel familii.

Rămas în urmă alături de tată și de frate, Agu ajunge să se trezească fără familie și se găsește rătăcind prin junglă. Este recuperat de trupe formate din băieți tineri care au asupra lor macete, AK-47 și alte arme. Cu timpul, îl recrutează pentru a-l folosi în diverse misiuni. Întreaga trupă este condusă de un individ căruia i se adresează cu titulatura de Comandant, un om destul de rău și vicios, căruia îi place să se considere a fi prietenul recruților săi. Agu avea să descopere mai târziu ce fel de om este Comandantul și unde a nimerit. Îi va lua un timp până când își va dori să fi murit de foame, rătăcind prin junglă.

Povestea micului african poate părea dură, chiar brutală, aș zice, dar nu vom putea întoarce capul în cealaltă direcție la infinit, timp în care minorii sunt forțați să devină soldați, să preia în mâinile lor arme mult prea mari pentru a fi mânuite de niște copii.

„Bestii fără patrie” aduce în prim plan adevărul despre viața unor tineri de culoare, ilustrându-ne o lume pe care nu vrem să o conștientizăm, în care viitorul unei națiuni se confruntă cu substanțe psihotrope și de mare risc, unde minorii sunt exploatați și abuzați sexual. Aceasta este lumea în care nu mai există copilărie.

Fără a strica deloc experiența vizionării acestui film, pot spune că drama aceasta este una dintre cele mai bine spuse povești rupte din realitate, care într-o mare de filme ce repetă la infinit rețete de smuls lacrimi, reprezintă o adevărată gură de oxigen. Această ecranizare este una dintre puținele ce merită a fi urmărite până la capăt.

Sunt puțini cei care au auzit de „Beasts of no nation”, dar și mai puțini cei care au avut puterea de a-l viziona complet. O astfel de peliculă face individul conștient sau măcar încearcă să îl trezească la o realitate pe care nu o vede, dar despre care, cu siguranță au mai auzit.

Actorii care au interpretat rolurile atât de verosimil sunt neexperimentați, aflați la prima sau a doua peliculă, exceptându-l pe Idris Elba, câștigător al Globului de Aur în 2012, la categoria „Cel mai bun actor într-o mini serie sau film de televiziune” pentru „Luther” (2010).

Idris Elba este cunoscut publicului larg pentru pelicule ca: „Prometheus” (2012), „Thor” (2011), „Pacific Rim” (2013) sau „Mandela: Long walk to freedom” (2013) – unde a interpretat rolul celebrului Nelson Mandela. Și-a împrumutat vocea pentru pelicula „The Jungle Book” (2016) și a pus voce unor animații ca „Zootopia” (2016) și „Finding Dory” (2016).

Interpretarea tuturor actorilor a fost una ireproșabilă, cu toată lipsa experienței, iar emoțiile pe care aceștia reușesc să le stârnească publicului, fac din poveste o reușită. Regizorul și scenaristul Cary Joji Fukunaga nu are prea multe proiecte regizate în palmares, însă adaptarea după celebrul roman „Jane Eyre” i-a conferit un succes notabil, în anul 2011.

Uzodinma Iweala este un tânăr autor  de origine nigeriană, al cărui roman de debut „Beasts of no nation” a fost publicat în 2005. Cartea are la bază teza pentru creații literare a autorului, realizată pe când studia la Harvard. Zece ani mai târziu, aceasta a fost adaptată pentru filmul cu același titlu. Pelicula a primit o nominalizare la Globul de aur, a câștigat 30 de premii și a fost nominalizată pentru alte 49.

Drepturile de difuzare au fost cumpărate de compania Netflix pentru suma de 12 milioane de dolari. Aceasta a stabilit data de lansare pentru 16 octombrie 2015, moment în care a putut fi vizualizat atât în cinematografe cât și în mediul online. Acest fapt încălca regulile stabilite de comun acord în lumea cinematografică, conform cărora trebuie să treacă o perioadă de 90 de zile de la distribuirea filmului în teatrele de proiecție pentru a putea fi vizualizate și pe platforme online. Patru dintre marile lanțuri cinematografice din Statele Unite au declarat că vor boicota filmul, ceea ce a atras după sine o lansare restrânsă, în cinematografe de dimensiuni mici și independente. Cu toate aceste probleme, criticii au primit bine filmul, oferindu-i un scor peste media filmelor genului.

Titlu: „Beasts of no nation” (2015)
Gen: dramă
Regizor: Cary Joji Fukunaga
Scenarist: Cary Joji Fukunaga, după un roman de Uzodinma Iweala
Producători: Cary Joji Fukunaga, Nnamdi Asomugha, Bill Benenson, Laura Bickford, Anthony Brandonisio, Idris Elba ș.a.
Muzică: Dan Romer
Distribuție: Abraham Attah, Emmanuel Affadzi, Ricky Adelayitor, Emmanuel Nii Adom Quaye, Idris Elba ș.a.
Durată: 137 minute
Buget estimat: 6.000.000 $

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *